Kolm asja, mis sinu kehas muutub, kui loobud liigse suhkru tarbimisest

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Scanpix

Ilmselt ei ole sulle uudis, et suhkur ja kõrge suhkrusisaldusega toidud ei ole kuidagi sulle abiks kehakaalu langetamisel ega sobi kokku ka tervisliku toitumise põhimõtetega. Ma ei räägi siin ainult sellest suhkrust, mida oma tee või kohvi sisse lisad, vaid kõigest, mis varjatud või varjamata kujul suhkrut sisaldab: koogid, kommid, mahlad, magustatud joogid, valmistoidud, kastmed, ketšupid ja muu säärane, kirjutab oma blogis toitumisnõustaja Erik Orgu.

Head, mida suhkrust loobumine sulle teeb, on oluliselt rohkem, kui kehakaalu kontrolli alla saamine. Toon kolm näidet, mis hakkab toimuma sinu kehas, kui suhkru tarbimise lõpetad:

1. Insuliini tase normaliseerub mõne tunni jooksul peale sööki

Insuliini roll toitumise puhul on väga oluline. Suhkruga liialdades ei lase sa oma insuliini tasemel normaliseeruda, mis pikemas perspektiivis võib viia rakkude insuliiniküllastuse ehk insuliini resistentsuseni. Suhkrust loobudes ja tehes tervislikke valikuid, tõuseb insuliini tase peale einestamist, teeb ära oma töö, transportides vajalikud mikrotoitained lihastesse ning langeb seejärel tagasi normaalsele tasemele. Lihased saavad kätte oma vajaliku kütuse ja rasvarakkudesse liigset varu ei akumuleeru.

2. Triglütseriidi tase veres hakkab langema 

Triglütseriidid ehk veres ringlev rasv on vajalik kehaenergia tootmiseks, kuid selle kõrge tase tähendab, et veres on liiga palju rasva, mis võib pikemaajaliselt olla soodus pinnas südamehaiguste tekkeks. Kui lõpetad suhkru tarbimise, hakkab triglütseriidi tase veres langema esimeste nädalate jooksul. Südame tervise seisukohast on suhkrust loobumine parim otsus, mida teha saad.

3. Maitsemeel muutub ja magusaisu kaob mõne nädala kuni mõne kuu jooksul

Kui oled olnud mõni nädal kuni mõni kuu ilma suhkrut tarbimata, märkad, et sinu maitsemeel on muutunud ja see, mis enne tundus täiesti mõnusa ja normaalse maiustusena, tundub nüüd ebameeldivalt lääge. Väga paljud minu toitumiskava kliendid on seda ise kogenud, et toitumiskava järgi toimetades nende magusaisu väheneb oluliselt või kaob täiesti. Ja isegi neil, kes on eelnevalt väga maiustada armastanud!

Kokkuvõtteks: tee algust tervislike harjumustega ja sinu organism hakkab koostööd tegema aidates sul edaspidi ebatervislikust hoiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles