Viis viga, mis teevad seljavalu hullemaks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Businesswoman Suffering From Back Pain
Businesswoman Suffering From Back Pain Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Nõrk selg annab endast kergesti tunda, kui midagi pingutavat teha. Selga tuleb treenida ja kõik harjutused igaühele ei sobi, kuid on mõned reeglid, mis kehtivad kõigile.

Ära korda ühtesid ja samasid füüsilisi tegevusi pidevalt samamoodi. Kui sul tuleb sageli tassida rasket kotti, siis otsi võimalusi vahelduseks ja kanna seda kordamööda kummagi õla peal.

Ära tõsta raskeid asju ettepoole kummardudes. Kui on vaja midagi üles tõsta, siis kükita, aja selg sirgu ja rind ette. See vähendab koormust selgroole ja aitab vigastusi vältida.

Ära istu ja seisa kogu aeg. Kui sul on istuv töö, siis tee pause ja kõnni vähemalt korra ühes tunnis veidi ringi.

Ära eira oma korsetilihaseid. Tugevda oma korsetilihaseid, mis selga toetavad. Kui ise ei oska, küsi nõu füsioterapeudilt või personaaltreenerilt.

Ära tee asju, mis tunduvad valed. Näiteks ei tasu seljavalu korral ühtaegu tõsta ja keha keerata. Kui tuleb tõsta midagi rasket, siis küsi abi ja ära punni üksi. Kuula oma keha ja ole ettevaatlik – sina tunned oma selga kõige paremini.

Allikas: Oprah

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles