:format(webp)/nginx/o/2017/09/22/7127027t1h158e.jpg)
Madala süsivesikute sisaldusega dieet ehk inglise keeles low-carb diet on aina enam kuulsust kogumas. Mis see dieet aga endast kujutab ja kas see on ka tõhus?
Madala süsivesikute sisaldusega dieet ehk inglise keeles low-carb diet on aina enam kuulsust kogumas. Mis see dieet aga endast kujutab ja kas see on ka tõhus?
Kõigepealt, mis on üleüldse süsivesikud?
Vähetuntud fakt on, et süsivesikuid leidub väga paljudes toiduainetes, kirjutab Good Housekeeping. Süsivesikud koosnevad suhkrumolekulidest, mida nimetatakse sahhariinideks. Sahhariinid omakorda lagunevad seedimisel ja eralduvad organismi, kus nad vastutavad peaaegu kõige eest. Näiteks nagu metabolism, koe ja organi funktsioonid ja isegi ajutegevus.
Kuidas aga see dieet toimib?
On kaks põhilist põhjust, miks süsivesikutevaene dieet on tõhus.
Mida võib süüa, kui pidada süsivesikutevaest dieeti?
Üldlevinud arvamuse kohaselt, võib siis süüa kõike, mis süsivesikuid ei sisalda ehk peekonit, liha juustu õli jne. Kuid paraku nii tore see ei ole. Tuleb süüa neidsamu asju, kuid täpselt nii palju kui kulutad.
Kas seda dieeti tasub proovida?
Toitumisnõustajad ütlevad, et praegu on popid nii madala süsivesikutesisaldusega dieedid kui ka madala rasvasisaldusega dieedid ning kumb neist on parem, pole selge ning oleneb muidugi ka inimesest. Samas arvatakse, et pikemas perspektiivis on süsivesikutevaene dieet tõhusam. Samas on selle dieedi puhul problemaatiline see, et süsivesikuid on raske asendada näiteks peolaual, sest kooki ilma jahuta ju ei tee. Teine asi on see, et kui pidada sellist dieeti, niiet et see toimiks, ei tohi libastuda.
Tuleb muidugi silmas pidada, et süsivesikud ei ole iseenesest halvad ja kõige ebatervislikumad on ikkagi töödeldud toidud ehk rämpstoit. Niiet igal dieedil on oma head ja vead.