Soovimatu raseduseni viib enamasti katkestatud suguühe või ohututele päevadele lootmine

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Seksuaaltervise Liidu uuringust selgus, et planeerimata raseduse taga on enamasti ebatõhusatele rasestumisvastastele meetoditele - katkestatud  suguühtele või nn. ohututele päevadele lootmine.
 

Tervelt 49 protsenti inimesest, kellel on esinenud planeerimata rasedust, vastasid uuringu raames, et ei kasutanud sellele eelnevalt mitte ühtegi rasestumisvastast vahendit. 16 protsenti kasutas pille, 15 protsenti kondoome, 10 protsenti spiraali ning ülejäänud muid vahendeid.

Seda, et ei kasutatud mitte ühtegi vahendit, esines kõige enam noorimate ehk 18-25-aastaste seas, linnainimeste, madalama hariduse ja sissetulekuga, venekeelsete, aga ka abieluinimeste seas.

Kui inimeste käest, kellel oli eisnenud planeerimata rasedust ja kes ütlesid, et ei kasutanud sellele eelnevalt ühtegi kaitsevahendit, küsiti selle põhjust, selgus, et peamiselt loodeti rasedust vältida suguühte katkestamise teel. Nii vastas tervelt 28 protsenti kaitsevahendeid mittekasutanud ootamatut rasedust kogenutest.

Umbes sama palju (27 protsenti) oli ka neid, kelle puhul oli põhjuseks see, et rasedust kas ei proovitudki vältida või ei kavatsetud rasedaks jääda, kuid polnud otseselt ka midagi selle vastu; või lootis naine «ohututele» päevadele või arvas, et pole võimeline rasestuma.

Veidi väiksem osa vastanutest (20 protsenti) ütles, et tol hetkel polnud rasestumisvastast vahendit käepärast. Ning vaid vähesed (iga variandi puhul 6-7 protsenti) tõid põhjuseks, et puudu jäi teadmistest või kogemustest, polnud raha rasestumisvastaste vahendite ostmiseks või lootsid kaitsevahendite osas partnerile.

Miks ei õnnestunud kaitsevahendiga rasedust vältida?

Kui nende käest, kes puutusid hoolimata kaitsevahendi kasutamisest kokku planeerimata rasedusega, küsiti, miks neil ei õnnestunud rasedust vältida, vastas enamik ehk 41 protsenti, et kõik tehti õigesti, kuid sellest ei piisanud.

23 protsenti vastas, et tema või tema partner unustas pilli võtmata ning sama paljud ütlesid, et kasutasid ebasobivat rasestumisvastast vahendit. 12 protsenti oli neid, kes tõid põhjuseks midagi muud, näiteks, et kaitsevahendita oldi vahekorras vaid üks kord, et kaitsevahend vedas alt või kondoom purunes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles