Mis on 5/2 digitaalne detox?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Kas sa oled loobunud sigarettidest ja alkoholist, aga kuidas on lood tehnoloogiaga? Võib-olla oleks aeg proovida 5/2 digitaalset detox’i.

Kas sa töötad arvutiga, vaatad iga päev hommikust õhtuni oma telefoni ja veedad aega televiisori ees? Kas sa vahest teed kõiki neid asju korraga?

Tehnoloogia saadab meid igal pool, aga võib-olla oleks aeg sellest puhkus teha. Uuringud näitavad, et pidev ekraanide vaatamine tekitab stressi. Jo Formosa Queenslandi Back2Health kliiniku direktor pakkub välja 5/2 reegli, mis aitab sul vabaneda stressist, puhata ja tunda ennast rahulikumana. Digitaalne detox tähendab seda, et kaks päeva nädalas on tehnika vaba, vahendab Now To Love. Siin on mõned nipid, kuidas alustada.

  1. Planeeri oma kohustused ette. Kui sa tead, et nädalavahetusel sa ei või arvutisse minna, siis tee kõik vajalikud ülekanded nädala sees ära.
  2. Teavita oma tuttavaid ja sõpru. Ütle neile, et kahel päeval ei ole sa sotsiaalmeedias kättesaadav, aga nad võivad sulle vajadusel helistada.
  3. Kasuta oma telefoni ainult helistamiseks. Lülita välja kõik märguanded, äpid ja emailid. Ära kasuta oma telefoni kellana, vaid osta endale äratuskell ja käekell, kui sul juba pole neid.
  4. Planeeri oma tegevused ette. Kutsu oma sõbrad välja jalutama, matkama või muud sarnast. Võib-olla sa inspireerid neidki tehnoloogiast loobuma.
  5. Kui sa libastud, siis tõuse taas. Ära anna alla! Isegi kui sa veedad pool päeva ilma tehnikata on parem, kui mitte midagi. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles