Aga kas teadsid, et piisav magneesiumi tase aitab sul ka vormis püsida?
On leitud, et magneesium aitab parandada insuliinitundlikkust, aktiviseerida rasva põletavaid hormoone ja suurendada lihasmassi, vähendades samal ajal keha võimet talletada söödud toitu keharasvana.
Taiwanis tehtud uuring leidis, et magneesiumi madal tase on väga selgelt seotud suurenenud kõhuümbermõõduga. Kõlab uskumatuna, et lausa 90 protsenti testitutest olid magneesiumipuuduses (ilmselt on sama lugu ka eestlastega). Mida kõrgem oli magneesiumi tase organismis, seda peenem oli inimeste keskkoht.
Samuti oli neil madalam vererõhk, esines vähem depressiooni ning paremad kolesterooli ja triglütseriidide näitajad.
Teadlased soovitavad täiskasvanud inimesel tarvitada ligikaudu 5 mg magneesiumit keha kilogrammi kohta päevas. Tänapäeva toiduainetööstus kogu oma täies «hiilguses» on liikumas selles suunas, et saame oma toidust magneesiumi üha vähem. Ebapiisavalt süüakse täisteratooteid, ubasid, herneid, pähkleid, seemneid, rohelisi köögivilju jms.
Jalavann ja määrimine
Kõige tavapärasem on magneesiumi tarvitamine toidulisandina, ent sellisel juhul võib piisava taseme saavutamine võtta üks-kaks aastat. Kasulikum on teha endale magneesiumi (õigemini magneesiumkloriidi) jalavanne, sest läbi naha imendub magneesium kõige efektiivsemalt, läbi soolestiku aga halvemini.
Jalavanni tegemine on lihtne. Vala kaussi kuuma vett nii, et jalalaba saaks kaetud. Jälgi, et vesi ei oleks liiga kuum. Lahusta 15 grammi magneesiumkloriidi ühe liitri kuuma vee kohta. Ise kasutan tavaliselt viis liitrit vett ja 75 grammi magneesiumkloriidi. Hoia jalgu vannis 15-20 minutit päevas.