Purustame kuus müüti suhkru kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Suhkrut peetakse ülekaalulisuse ja südameprobleemide patuoinaks, aga suhkur ei ole ainukesena kõiges süüdi. Purustame siinkohal Cosmopolitani abiga mõned müüdid suhkru kohta. 

Müüt #1 Suhkur on mürk

Kõige lihtsam on süüdistada suhkrut kõiges halvas ja toidutootjatele meeldib igasuguste uuringute tulemustega manipuleerida, kasutades suhkru puhul sõna «mürk». Tegelikult on suhkru maitse hea ja kui seda mõistlikult tarbida, siis see ei ole see kahjulik.

Müüt #2 Suhkur teeb inimesed paksuks ja haigeks

Suhkur ei tee inimesi paksuks ja haigeks, vaid see, et suhkrusisaldusega toidud on tavaliselt kaloririkkad ning inimesed söövad neid pidurdamatult ja suurtes kogustes.

Müüt #3 Looduslikud magusained on tervislikumad kui tavaline suhkur

Mesi ja vahtrasiirup toimivad su kehas tegelikult samamoodi nagu tavaline suhkur. Viimased uuringud on tõestanud, et fruktoosi (puuviljasuhkurt) seostatakse samuti ülesöömisega, mis võib viia kaalutõusu ja terviseprobleemideni.

Müüt #4 Suhkur tekitab probleeme ainult nendele inimestele, kes joovad igapäevaselt palju magusaid jooke

Magusad gaasilised joogid sisaldavad tõepoolest palju suhkruid, aga samuti leidub suhkrut magusates kohvijookides, kokteilides, jogurtis, müslibatoonides, hommikuhelvestes ja paljudes muudes esmapilgul tervislikult kõlavates toiduainetes.

Müüt #5 Suhkur on halb ja suhkruvaba on hea

Suhkrut ei ole mõtet halvaks kutsuda, sest see maitseb hästi ja annab su ajule energiat. Suhkruvabad tooted sisaldavad tihti kunstlikke magusaineid, mille mõju kehale on tegelikult teadmata, sest seda ei ole nii palju uuritud. Seetõttu soovitavad eksperdid pigem suhkruga tooteid süüa, sest selle mõju on kehale teada.

Müüt #6 Puuviljamahl ei ole suhkrujook

Puuviljamahlades on palju suhkruid, mistõttu peaks seda samuti vähestes kogustes tarbima, olenemata sellest, et seal on ka palju vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Tavaliselt on värsked puuviljad palju parem valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles