Kes kõige suurema tõenäosusega truudust murrab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed petavad - palju. Unusta statistika, mis näitab, kui suur osa truudusetust tunnistab. Mõtle parem, et iga kümnendat last kasvatab mees, kes arvab, et on tema isa, kuid tegelikult pole.

Klassikalises eksperimendis küsisid uurijad monogaamses suhtes olevatelt meestelt ja naistelt, kui tõenäoliselt nad enda armsamat petaksid ning tulemuste järgi olid mehed truudusetuseks rohkem valmis, kirjutas Psychology Today.

Kui katsealustele pakuti hiljem võimalust võõraga kohtingule minna, siis kadus sugudevaheline lahknevus. Püsisuhtes naised olid võimalusele täpselt sama avatud kui mehedki.

Mis siis mõjutab kellegi kalduvust petta? Psühholoog Martie Haseltoni ja antropoloog Elizabeth Pillsworthi sõnul murravad naised kõige tõenäolisemalt truudust ovulatsiooni ajal. Viljakal perioodil võluvad neid enam maskuliinsed mehed – lihaselised, sümmeetrilised ja sotsiaalselt domineerivad vastassoo esindajad esiletungivate kulmude ja tugeva lõuajoonega – omadused, mida nende püsipartneritel kindlasti pole.

Pillsworthi sõnul valivad naised elukaaslaseks mehe, kes neisse ja lastesse investeeriks, kuid otsivad samas ürgisase geene ning astuvad seepärast intiimvahekorda väljaspool püsisuhet. Lisaks petavad rohkem pikad naised – põhjuseks ehk see, et testosteroon võib mõjutada pikkust ja truudusetust.

Nii naiste kui meeste jaoks mängib rolli iseloom ning enesehinnang. Kõrge enesehinnanguga mehed petavad rohkem – võib-olla, kuna nad leiavad, et neil on selleks õigus. Jõukus suurendab tõenäosust. Madala enesehinnanguga naised murravad enam truudust – võib-olla, kuna nad otsivad heakskiitu väljaspool suhet.

Minnesota ülikooli uurija Kristina Durante andmeil petavad atraktiivsed naised rohkem. Tõeliseks süüdlaseks on hormoon nimega östradiool, mille tase näitab viljakust. Viljakad naised on sageli väga ligitõmbavad ning östrogeen ütleb ajule, et neil on võimalusi.

Ning sellest ei pääse: truudusetus oleneb ka keskkonnast. Julgustades naisi mõtlema, et neil on võimalusi – ütleme, et lugedes neile võlts-uudislugu liiga paljudest vallalistest meestest linnas – muutuvad nad oma partneriga rahulolematumaks, mis võib lõppeda petmisega. Ning sama kehtib meeste kohta.

Kes tõenäoliselt petab?*

  • Ekstravertsuse efekt: elamusi otsivaid ja enesekindlaid ekstraverte kannustab ihade rahuldamise soov.
  • Emotsionaalse stabiilsuse efekt: emotsionaalselt ebastabiilsemaid inimesi tõmbab truudusetus – põhjus võib olla selles, et ebakindlad inimesed kahtlevad enda püsisuhte vastupidavuses.
  • Avatuse efekt: avatud mõttemaailmaga isikud petavad rohkem. Nad proovivad meelsamini uusi asju ja on häälestatud enda sisemiste ihade lainele.
  • Järeleandlikkuse efekt: pigem murravad truudust järeleandmatud, kuna neile läheb partneri haavamine vähem korda.
  • Südametunnistuse efekt: väiksema kohusetundega inimesed petavad jällegi enam, kuna ei suuda impulsse kontrollida ja hoolivad vähem moraalist.

*Andmed iseloomu kohta psühholoog David Schmidtilt Bradley ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles