Õnnetu naine pihib: mul pole ühtegi sõpra, mida teha?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

«Mul ei ole enam sõpru, kellega väljas käia. Kõik reeded olen üksi. Päris üksi ka ei taha minna, imelik hakkab. Mul on inimeste ees tekkinud mingisugune hirm. Ja nii on olnud viimased kolm aastat. Kuidas leida neid õigeid inimesi, kes tõesti tahavad minuga südamest koos olla? Ma olen nii õnnetu.» 

Selliselt kõlab ühe 20ndates naisterahva pihtimus täna, 21. sajandil, mil maailm on täis suhtlusvõrgustikke, suhtlemist hõlbustavaid tehnoloogiauuendusi ning avatud meelt. Vähemalt näiliselt on see nii. Sellegipoolest tunnevad paljud inimesed end igapäevaselt üksikuna, omamata sõpru, kellega koos väljas käia või oma muresid ning rõõme jagada.

Millist nõu anda inimestele, kes leiavad end ikka ja jälle Google’i otsingusse toksimas küsimust «kuidas leida sõpru»?

  1. Hakka blogima. Kui sul sulg otseselt käest ei kuku, võid kaaluda blogipidamist, mis on uute sõprussidemete loomiseks tõestatud ja toimiv meetod. Kui kirjutad, tekivad aegamisi regulaarsed lugejad, kes su tegemistele kaasa elavad. Päris alguses ei taba sind tõenäoliselt lugejate ja kommenteerijate hordid, kuid ka seda protsessi on võimalik kiirendada. Hakka ise blogisid lugema ja lisa põnevatele postitustele kommentaare. Kui su kommentaar vähegi mõistlik on, tekib teistel huvi – kes on see Mann, kes siin sõna võtab? Kliki abil jõutakse sinu blogisse ja kui sinu mõttemaailm lugeja omaga sarnaneb, saab üksteise blogi lugemisest ja kommentaaride jätmisest tore traditsioon, sealt kasvavad sageli välja ka sõprussuhted. «Usun, et olen läbi blogi leidnud rohkem mõttekaaslasi, kui kogu eelneva elu jooksul,» on üks staažikas blogija mulle öelnud. Head ja lihtsad blogikeskkonnad on näiteks Wordpress ja Blogspot.
  2. Mine trenni. Häh, milline triviaalne soovitus, eks? Tänapäeval tundub igasuguste murede lahendamiseks olevat universaalne soovitus trenni minna. Kindlasti ei lahenda trenn kõiki maailma probleeme, aga uute tutvuste sobitamisel võib see tõhusaks meetodiks osutuda. Soovitan harrastamiseks valida spordiala, mis nõuab meeskonnatööd. Olgu selleks võrkpall, jalgpall või isegi rahvatants – kõik need toovad ühtekokku inimesed, keda seob huvi füüsilise aktiivsuse ja tervislike eluviiside vastu. Rühmatrennis aeroobika vihtumine on kindlasti hea sinu füüsisele, aga ei soodusta sõprussuhete sõlmimist. Kuigi-kuigi. Päevast päeva samade nägudega ühte rühmatrenni sattudes võidakse vabalt riietusruumis jutusoonele sattuda.
  3. Mine reisile. Kõlab pretensioonikalt? Tegelikult ei pea reisimine tähendama puhkust Mehhikos, saab ka odavamalt ja…sündsamalt. Trip.ee veebisait on vandersellidele loonud eraldi foorumi. Pane enda kuulutus üles ja võid olla enam kui kindel, et leiad mitmeid potentsiaalseid huvilisi. Lisaks iseendale tean veel mitmeid, kes on just Tripi foorumist leidnud suurepärase reisikaaslase, kellest on hiljem hea sõber saanud. Matkasellide sihtpunktid on Torontost Tatarde ja Riost Riiani – valik on sinu.
  4. Hakka vabatahtlikuks. Kas see soovitus kõlab nagu miski, mida ütleks inimene, kes on liiga palju USA filme vaadanud? Võib-olla. Aga tegelikult on vabatahtlikuks käimine üha tavalisemaks saamas ka Eestis. Vabatahtlikutöö ei pea alati tähendama supiköögis käimist, kuigi ka see on üks võimalus tutvuda enda sarnaste missioonitundega inimestega. Kui sulle meeldivad loomad, paku end välja varjupaika või mõne muu loomadega tegeleva organisatsiooni juurde, abikäsi ei ole kunagi liiast. Kui sa veel ei tea, mis sind huvitada võiks, külasta Vabatahtlike Värava veebisaiti, sealt leiad pidevalt uut infot ja põnevaid pakkumisi.
  5. Vea end kodust välja. Jah, kõlab samuti triviaalselt, aga fakt on see, et keegi niisama sinu koduuksele koputama ei tule. Välja arvatud juhul, kui unustad end hilisõhtul valjusti AC/DC-t kuulama ja soovid sõprussuhete loomist katsetada korrakaitsjate peal. Kohutavalt mugav on oma õhtud veeta kodus pidžaamas ja villastes sokkides, aga seeläbi sa oma sõprusringkonda ei suurenda. Hakka kinni kõigist kutsetest, mille saad. Kolleegi sünnipäev? Jah! Sugulase tüdrukuteõhtu? Muidugi! Vana klassiõe lahkumispidu? Mine kohale! Eriti hirmuäratavad tunduvad üritused, kus sa peaaegu kedagi ei tunne, aga just sellised üritused annavad sulle võimaluse kohata teiste inimeste sõpru, kelle hulgas võib olla väga lahedaid tegelasi. Eestlased ei ole teab mis suured «viisakusvestlejad», aga sattudes üritusel mõne võõra inimese kõrvale istuma või seisma, ära hakka esimese asjana silmkontakti vältima. Parem otsi seda! Ja võta jutuots üles mõnel täiesti neutraalsel teemal. Tutvusta end ja näiteks uuri, kuidas teine külaline sünnipäevalast/peokangelast tunneb. Sealt arenda juba vestlust edasi.

Millegipärast on nii, et mida vanemaks saame, seda raskemaks uute sõprussuhete loomine muutub. Barjääriks osutuvad nii hirm pettumise kui esimese sammu tegemise ees. Nii mugav on endapoolne pingutus tegemata jätta ning lasta asjadel vanaviisi kulgeda, kas pole? Tugev sõprus toob tegelikult ellu palju rõõmu ning kui tunned, et sinu elus on sellest puudu, ära pelga end uutele sõpradele nähtavaks teha. Sa pole üksi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles