Milline on seos higistamise ja kaalukaotuse vahel?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Higist tilkuvana trenni lõpetades annab tunda, et keha on juba kergem. Seda tunnet võib vabalt pärast trenni ka kontrollida ja enamasti on seda kaalulgi näha. 

Ehkki väiksem kaalunumber teeb rõõmu, ei maksa sellest liiga palju välja lugeda. Trennijärgne kaalulangus on otseselt seotud vaid vedelikukaotusega. Nii kui juua vett - mida tulebki teha - taastub ka kehakaal. Kui see jääb tegemata, tekivad vedelikupuudusest  peagi pearinglus ja lihaskrambid, kirjutab Hello Heathy.

Siiski, kui kui trennis kõvasti higistada, on see ju märk kalorikulust ja see aitab ometigi kaalust alla võtta?

Ka see pole päris tõsi. Hoolimata sellest, mida kuulutavad mõned fitnessbrändid ja kaalulangetustoodete reklaamid, ei ole saunajooga või higivöö pelgalt higistamise suurendamisega mingi imevahend, et pikas plaanis kaalu langetada. Higikogus ei võrdu trennis kulutatud kalorite hulgaga. Viimane sõltub hoopis sellest, kui palju trennis vaeva nähti ning seda saab umbkaudselt mõõta kas südamelöögisageduse või ka enesetunde järgi. Higist nõretavad spordiriided tegelikku energiakulu ei näita.

Inimese kalduvus rohkem või vähem higistada on üsna individuaalne ja võib suuresti sõltuda ka sellest, kui palju higinäärmeid kellelegi sündides kaasa anti. Enamikul inimestest on umbes 2-4 miljonit higinääret. 

Higi eesmärgiks on reguleerida kehatemperatuuri ja see võib lakkamatult voolama hakata nii spinningus kui ka palaval päeval bussipeatuses seistes. 

Higistamine on hea ja trenni tehes paratamatu nähtus, kuid selle järgi ei maksa oletada trenni kasulikkust või põletatud kalorite kogust. Kui tahad püsivaid tulemusi, siis tee trenni järjepidevalt ja ära söö liiga palju, et tekiks sulle sobiv kaloridefitsiit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles