Viis valgurikast vahepala, mis ei riku figuuri

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keedumuna.
Keedumuna. Foto: Vida Press

Pärast tugevamat söömisperioodi on kasulik toituda tervislikumalt, et soodustada oma seedimist või isegi vähendada liigset kaalu. Üheks tervislikuks toitumisrežiimiks on valgurikas toitumine, mida peetakse ka üldiselt edukamaks kehakaalu langetajaks kui valguvaest toitumist. 

Valgurikka toitumise puhul kulutab keha toidu seedimiseks rohkem energiat. Ka dr. Laura J. Kruskall Las Vegase Nevada Ülikoolist kinnitab, et proteiinirikas toitumine aitab kulutada rohkem energiat kui lihtsalt puuviljade või juurviljade tarbimine. 

Personaaltreener ja toitumisnõustaja Risto Uuk täheldab: «Valgurikas vahepala sobib ka magusaisu rahuldamiseks. Samuti püsib proteiinirikka toidu puhul täiskõhutunne kauem kui teiste toitude puhul. Turul leitavatest valikutest tulenevalt saab sobivaid valke tarbida nii joogina kui ka tahkel kujul. Valgujookide eelis on aga mugavuses, sest mõni toode võtab segamiseks aega vaid minuti ja mõni on isegi kohe tarbitav. Jook on lihtne viis oma valgu- ja süsivesikuvarusid täita ning tühja kõhtu leevendada.»

Meie söögilaual olevad toidud sisaldavad aga erineva väärtusega valke. Täisväärtuslikeks valkudeks peetakse loomse päritoluga valkusid: muna, piim, juust ja liha. Väheväärtuslikeks valkudeks peetakse taimseid valke, mida leidub teraviljades, kaunviljades, pähklites ja seemnetes.

5 valgurikast vahepala:

  • Kuivatatud veiseliha – tegu on kerge valgurikka vahepalaga, mida on lihtne kaasas kanda ja tarbida just siis, kui ei jõua korralikku lõunat süüa. Soovitatakse kindlasti proovida ka kuivatatud kalkuniliha.
  • Röstitud sojapähklid – sojapähklid nagu sojaoadki on suurepärane proteiiniallikas, mis ei tee liiga ka figuurile. Enne tarbimist on sojapähkleid soovitatav röstida kuni nende pruunistumiseni.
  • Keedetud muna – kõvaks keedetud muna on valgurikas, tervislik vahepala, mis sobib nii toidukordade vahele kui ka lisandiks põhitoidukorra ajal. Soovitatav on tarbida just mahetalukanade mune, kuna neis on mitu korda rohkem soovitud aineid. 
  • Juustupulgad – kerge vahepala koosneb paarist tervislikust küpsisest, mõnest viilust õunast ja juustupulkadest. Selline korralik vahepala aitab peletada näljatunnet just toidukordade vahel. 
  • Valgujook – kiire elutempoga inimesele, kes ei jõua korralikult süüa, on sobivaks vahepalaks vähetöödeldud, kuid samas toitainerikas amps. Valgujook on töödeldud, seega ei tohi see olla peamine valguallikas. Samas sisaldab valgujook rohkelt kvaliteetseid valke, tänu millele aitab päevast valguvajadust katta. Valgujoogi plussiks on ka mugavus seda kaasas kanda ja tarbida.

Kõrge valgusisaldusega toodete eelistamine on saanud tarbijate seas oluliseks trendiks, millega on kaasa liikunud paljud kodumaised ja rahvusvahelised tootjad. Võib öelda, et pea igale tootele on olemas valgurikas alternatiiv, seal hulgas ka sellistele kaloripommidele nagu sai, jogurt, šokolaad, pannkoogid või mahlajook. Kõige kirjum on valik loomulikult spordi- ja fitnesspoodides, kus pulbrite, geelide ning batoonide rägastikus on lihtsal inimesel üsna keeruline orienteeruda. Õnneks leiab soliidse valiku tooteid ka suurematest toidupoodidest ja supermarketitest, kus tasuks piiluda eelkõige piima- ja joogiletti. Mitmed kodumaised tootjad on viimase aasta jooksul toonud turule eraldi tooteliini, milles keskendutakse kõrgendatud proteiinisisaldusega toodetele. Olgu need siis smuutid, kohukeses või kohupiimad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles