Teaduslikult tõestatud: naised vajavad rohkem und kui mehed

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teadlased on tõestanud, et naised vajavad meestest rohkem und. Lisaks leiti, mis juhtub siis, kui me ei saa piisavalt öösiti puhata. 

Naistel on suurem kalduvus insomniale ehk unetusele, tõenäolisem olla päeval väsinum ja kogeda öösiti pea- või südamevalusid. Juba seetõttu peaks kvaliteetne uni olema meie number üks prioriteet.

USA riiklik uneühing leidis, et naised vajavad vähemalt 20 minutit rohkem und kui mehed, vahendab Verily Magazine. Nende teooria põhineb sellel, et naised on loomupoolest rööprähklejad ehk teevad mitut asja korraga, nad kasutavad päeva jooksul rohkem oma aju ja seetõttu vajavad rohkem und, et puhata.

Uni aitab ajul puhata ja toetab õppimisvõimet. Unel on otsene seos meie tujuga, söögiisuga ja libiidoga. Magamatus ja halb uni mõjuvad tervisele väga kehvasti. Uuringust selgus, et naistel on tihedamini probleeme unekvaliteediga ja nad kurdavad selle üle, et neil on raskusi magamajäämisega. Mured töö, laste ja suhte pärast võivad põhjustada unetust või raskusi magamajäämisel ning see võib põhjustada depressiooni, stressi ja viha.

Kõige halvem on see, et meie ühiskond ja kultuur soosib magamatust. See on saanud justkui edukuse näitajaks, kui vähese unega me päeval hakkama saame. Tõde on muidugi see, et inimene vajab und, et funktsioneerida, sealhulgas mõelda, rääkida soravalt, töötada mäluga, tegeleda ootamatustega ja olla sotsiaalne.  See tähendab, et välja puhkamine on lahe ja eluliselt vajalik ning magamatus mitte nii väga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles