/nginx/o/2016/06/04/5472149t1h6212.jpg)
Marjad ja muud taimsed toidud sisaldavad antioksüdante, aga miks neid vaja on, jääb kohati segaseks. Teeme selgeks, mis väärtus on taimsest toidust saadavatel antioksüdantidel ning miks neid sinu noorusliku välimuse jaoks vaja on.
Marjad ja muud taimsed toidud sisaldavad antioksüdante, aga miks neid vaja on, jääb kohati segaseks. Teeme selgeks, mis väärtus on taimsest toidust saadavatel antioksüdantidel ning miks neid sinu noorusliku välimuse jaoks vaja on.
Antioksüdandid on ained, mis takistavad vabadel radikaalidel kehale kahju teha. Inimene on terve, kui organismis valitseb tasakaal vabade radikaalide ja antioksüdantide vahel, kirjutab smuutid.ee.
Vabad radikaalid on molekulid, mis tekivad erinevate keemiliste reaktsioonide käigus inimese organismis. Teatud määral on vabade radikaalide teke organismile vajalik, sest see tagab normaalse ainevahetuse ja rakkude talitluse. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks, kui nende osakaal organismis märgatavalt suureneb.
Vabade radikaalide mõju:
Vabad radikaalid ründavad pidevalt keha väljastpoolt (päikesekiirgus, keskkonnasaaste, elektromagnetiline kiirgus jne) ning seestpoolt, normaalse elutegevuse ja ainevahetuse tõttu. Need ebastabiilsed molekulid loovad lõpmatu ahelreaktsiooni tõttu miljoneid uusi vabu radikaale, mis hävitavad proteiine, rakke, kudesid ja organeid. Vabade radikaalide kahjustus kasvab, kui toit on antioksüdantide-vaene, koos suurenenud kalorite tarbimisega. See juhtub seoses suitsetamise, alkoholi tarbimise ja ravimite manustamisega, samuti vananedes ning haiguste puhul.
Taimsed toidud on haigustega võitluses parimad. Antioksüdandid mängivad olulist kaitserolli taimede jaoks ja kui neid tarvitavad toiduks inimesed, siis annavad taimed meile edasi samu antioksüdante meie kehade kaitseks.
Antioksüdandid peatavad vabade radikaalide poolt alustatud ahelreaktsioonid. On palju erinevaid antioksüdantide liike ja nad töötavad erinevatel viisidel: nad võivad vähendada vabade radikaalide energilisust, peatada üldse vabade radikaalide esmast tekkimist või katkestada ahelreaktsiooni, et vähendada vabadest radikaalidest põhjustatud hävitustööd.
Kuidas me antioksüdante saame?
Astelpajumarjad on väga rikkaliku keemilise koostisega luuviljad, mis sisaldavad kõiki peamisi antioksüdante nagu askorbiinhape, tokoferoolid, karotenoidid, flavonoidid, kumariinid ja terpenoidid. Astelpajuviljad on kibuvitsa ja mustsõstra kõrval ka suurepäraseks C-vitamiini allikaks.
Goji-mari on alates 21. sajandi algusest arenenud maades saanud kiirelt suure tähelepanu osaliseks tänu toiteväärtusele ja antioksüdantsetele (organismis vabade radikaalide tegevust pärssivatele) omadustele. Goji-mari kui ravimtaim kuulub nn superviljade hulka.
Mustikate regulaarne tarbimine aeglustab vananemisprotsessi, tugevdab immuunsüsteemi ning sarnaselt hundimarjadega vähendab silmahaigustesse haigestumise riski.
Arooniamari on pungil täis bioaktiivseid toitaineid, vitamiine ja antioksüdante. Lisaks on hiljutised uuringud näidanud, et aroonia on ka üks kõige vägevamaid «relvi» vananemise vastu, sest selle antioksüdantide tase on maailma marjadest kõige kõrgem − lausa 16 mikromolekuli 100 grammi kohta!