Miks mõned inimesed magades räägivad? (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned inimesed räägivad läbi une. Vahel võib nende jutt olla üsna arusaamatu, kuid mõnikord võivad nad öelda sõnu või lauseid, mis on väga selgesti mõistetavad. Aga miks inimesed läbi une räägivad?

Good Housekeeping tõi selle kohta välja mõned olulised faktid, mida tasuks teada. Unes rääkimist võib pidada unehäireks ja seda võib esineda iga unefaasi ajal. Tavaliselt ei ole unes peetavad monoloogid kuigi pikad, teadlaste hinnangul kestavad need umbes 30 sekundit.

Üks suurimaid müüte on see, et unes rääkimist esineb vaid siis, kui inimene näeb und, kuid see pole alati nii. USA uneühingu andmetel võib unes rääkimine olla tingitud stressist, depressioonist, unepuudusest, alkoholist, palavikust ja isegi mõnest ravimist. Unes rääkimine võib olla pärilik ja see võib esineda koos teiste unehäiretega. 

Üldiselt ei tasu muretseda, kui kuuled mõnda pereliiget läbi une rääkimas või kui keegi ütleb, et sina rääkisid magamise ajal. Kui see aga hakkab sinu enda või lähedaste und mõjutama, siis tasuks pöörduda arsti poole. Parema une nimel tasub stressi vähendada ja üritada öö jooksul vähemalt kaheksa tundi magada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles