Tallinna Lastehaigla lastearst õpetab: kuidas panna kokku väikelapse menüüd

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Väikelapsel peaks olema päevas 4-6 toidukorda, millest tähtsal kohal on hommikusöök. Kuigi me kõik sooviksime, et väikelapse söögiajad kattuksid täielikult lapsevanema omaga, siis tegelikus elus tuleb olla paindlikum.

Hommikusöök on toidukord pärast pikka uneaega ning selle eesmärk on eelkõige energia saamine päevasteks tegevusteks. Õigesti valitud hommikusöök  aitab välistada nõrkust ja väsimust päeva esimeses pooles. Kuidas kokku panna väikelapse menüüd, õpetab Tallinna lastehaigla lastearst, endokrinoloog dr Ülle Einberg.

Mida väikelapsele hommikusöögiks pakkuda?

Hommikusöök peaks andma 25 protsenti lapse ööpäevasest toiduenergiast. Selle jaoks sobivad väga hästi teraviljatooted, näiteks leib, puder. Leiva ja pudru peale sobivad või, moos, mesi. Kindlasti ei tohiks unustada ka piimatooteid või piima. Hea oleks valida neist üks ehk siis kas klaas piima või alates 30% rasvasusega 30g juustu või 2,5%-5% kohupiima umbes 120g. Meelde tuleks jätta, et suure suhkru- ja rasvasisaldusega piimatooted, nagu pudingud ja kohukesed, ei klassifitseerita enam piimatoodete, vaid maiustuste alla.

Hommikusöögiks soovitab arst anda lapsele ka värskeid puuvilju ja marju. Kogu hommikusöök peaks kaheaastasel lapsel sisaldama umbes 250 kcal toiduenergiat.

Kui käes on lõunaaeg

Lõunasöögi eelroaks sobivad lapsele hästi vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad toored köögi- ja puuviljad. Kindlasti oluline lõunasöögi komponent on valguline toiduaine – liha, kala või muna, mis on loomsete valkude allikaks. Sinna juurde sobib pakkuda keedetud köögivilju või tärklist sisaldavaid toite. Lõunasöögiks sobivad ka piimatooted, mida võib pakkuda eraldi või on juba ühe komponendina toidu sees, näiteks piimaga aedviljasupid. Toidu kõrvale sobib pakkuda leiba, sepikut, saia ning joogiks vett. Kui värsket puu-ja köögivilja ei ole antud eelroaks, võib seda pakkuda magustoiduks.

Väikelapse õhtusöök

Õhtusöögiks sobib lapsele väga hästi köögiviljasupp või mõni keedetud köögiviljaroog. Kui laps lõunasöögiks keedetud köögivilju ei söönud, peaks neid pakkuma õhtusöögiks. Õhtusöök valmistab keha ette pikaks öiseks puhkuseks. Seega on hea anda väikelapsele ka tärklist sisaldavat toitu, mis annab täiskõhutunde pikemaks ajaks. Lisaks piimatoode ning üks puuvili; söögi kõrvale leiba, sepikut või saia ning vett.

Vahepalad põhitoidukordade vahel ja enne und

Toidukordade vahele jääb oode, mis on reeglina väikelapsele vajalik toidukord. Kui enne uinumist on õhtusöögist möödas enam kui kaks tundi, võib lapsele pakkuda väikese oote. Vahepaladeks sobivad piimatooted või piim, teraviljatoode ning jook, näiteks vesi või mahl, kui laps pole seda päeva jooksul varem saanud. Iga toidukord peab andma piisavalt toiduenergiat, kuid samas ei tohi liialdada suhkruga.

Tasuks meeles pidada, et hea portsu suhkrut saadakse ka naturaalsete mahladega. Oodeteks ei sobi kindlasti kommid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles