Raport paljastas, kes kannatavad kõige rohkem magamatuse käes

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskus USA-s avaldas raporti, millest tuleb välja kurb fakt, et kõigi teistega võrreldes kannatavad enim magamatuse käes üksikemad. 

Minimaalselt vajab inimene öösel puhkamiseks umbes 7 tundi und. 44 protsenti üksikemadest, kes kasvatab alla 18-aastaseid lapsi, ei saa paraku seda endale lubada. 52 protsenti üksikemadest magab end välja kahel kuni kolmel ööl nädalas, vahendab Woman’s Day.

Lisaks selgus raportist, et sellest tulenevalt on üksemadel teisigi uneprobleeme. Näiteks on 24 protsendil neist raskusi uinumisega ja 28 protsendil probleeme unekvaliteediga.

Laias laastus kannatavad üksikvanemad magamatuse käes võrreldes teiste inimgruppidega kõige rohkem. Ka üksikisadel ei lähe oluliselt paremini - alla 7 tunni öösel saavad magada 38 protsenti üksikisadest, kes elavad koos lastega.

Võrdluseks: kahe lapsevanemaga peredes kannatavad magamatuse käes 34 protsenti isadest ja 31 protsenti emadest. Ka sel juhul on aga raskusi uinumise ja unes püsimisega pigem naistel.

«Tulemused ei ole üllatavad,» kommenteeris unemeditsiini spetsialist doktor Stuart Quan. «Üldiselt, kui inimestel on võistlevaid prioriteete nagu töö, vastutus pere ees ja sotsiaalsed kohustused, siis kipuvad nad ohverdama oma une.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles