Kuus nõuannet kaalulangetajatele, kes ei taha dieeti pidada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned toitumiseksperdid on arvamusel, et targad inimesed ei pea dieete. Kui teadlased on üksmeelel, et üldiselt dieedid ei toimi, siis vähem on uuritud seda, mis siis ikkagi toimiks. On mõned nõuanded, mida tasuks proovida.

Kaalulangetajad küsivad sageli toitumisnõustajatelt, kuidas kiiresti üleliigsetest kilodest lahti saada. Kiire kaalulangetus pole kunagi hea lahendus, sest kiirelt kaotatud kilod võivad sama kiiresti tagasi tulla. Selleks, et mõistlikult kaalust alla võtta ja soovitud kaalunumbrit hoida, rakenda järgmisi nõuandeid, soovitab Psychology Today.

1. Sinu praegused harjumused ja elustiil toetavad su praegust kehakaalu. Kui vahetad ebatervislikud harjumused tervislike vastu, siis hakkavad su keha ja kaal muutuma. Ürita iga nädal muuta vähemalt ühte harjumust. See aitab sul eesmärgile lähemale jõuda. Aga pea meeles, et muutused võivad aega võtta. Paljud harjumused on välja kujunenud aastate jooksul, seega ole enda vastu kannatlik ja hea. 

2. Lõpeta kilokalorite lugemine ja jälgi signaale, mida keha sulle saadab. Kui sa pole näljane, siis sa ei pea sööma, hoolimata sellest, kui palju kilokaloreid oled sel päeval tarbinud. Kui tunned, et kõht on täis saanud, lõpeta söömine, ka siis, kui mõni «tark» tabel näitab, et peaksid rohkem kilokaloreid tarbima.

3. Ära sõida autoga tööle, vaid kasuta hoopis ühistransporti. Kui pood või töökoht ei asu su kodust väga kaugel, ära sõida bussiga, vaid kõnni. Uuringud on näidanud, et me liigume ja kõnnime umbes 2,5 tundi vähem kui eelmine generatsioon. Ainuke viis, kuidas seda vahet tasa teha, on luua omale keskkond, mis sunnib sind rohkem liikuma. 

4. Söö vähem, liigu rohkem. Neli lihtsat sõna, mis iseloomustavad kaalulangetust, ent kahjuks on neid sõnu raske järgida. Selleks, et seda nõuannet järgida, pane ümbritsev keskkond enda kasuks tööle. Söö väiksematelt taldrikutelt, hoia puuvilju nähtaval kohal ja varu piisavalt juurvilju, millest süüa valmistada. Kui võimalik, kõnni alati trepist ja pargi auto kaubanduskeskusest võimalikult kaugele. 

5. Ära arva, et ainult treening aitab sul kaalust alla võtta. Trenni tegemine mõjub tervisele muidugi hästi ja seda peaksime me kõik tegema, kuid sama tähtis on ka õige toitumine. Ürita oma menüüd tervislikumaks muuta. Koosta näiteks nutitelefoni nimekiri tervislikest toitudest, mis sulle maitsevad, ja vaata seda nimekirja, kui oled parajasti poes toiduaineid valimas.

6. Ära keela endale toiduaineid, mis sulle maitsevad. Elu on liiga lühike, et mitte toitu nautida. Aga selleks, et elada kaua ja olla terve, tuleks suurem osa ajast teha tarku toitumisotsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles