Seitse põhjust, miks raseda kõhu suurus ei näita beebi suurust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kindlasti oled tähele pannud, et sellest hetkest peale, kui su kõhuke hakkas välja paistma, on igaühel, kellega sa kohtunud oled, olnud arvamus sinu kõhu ja sellega seoses ka sinu sündimata lapse suuruse kohta.

Oled oma rasedakõhu üle äraütlemata õnnelik ja uhke, kuni ühtäkki tuleb keegi ja kommenteerib, kui suur või väike see tema meelest on, kirjutab Emmede Klubi

Ja siis tekivad muremõtted. Kas beebi kasvab ikka suuremaks? Kas ma olen liiga palju šokolaadiküpsiseid söönud? Ja kõige olulisem küsimus: kas beebi üldse välja mahub, kui ta sündimas on?

Kuid muretsemiseks pole tegelikult põhjust. Rasedakõhtusid on kõiksugu erinevates suurustes ja põhjuseid, miks sinu rasedakõht üht- või teistmoodi välja näeb, on palju. Siin on neist seitse:

1. Sinu pikkus

Kui sa oled pikk ning sul on pikk ülakeha, on sinu beebil palju ruumi kasvamiseks. Sinu emakas kasvab tõenäoliselt pigem ülespoole, kui surub kasvades väljapoole. 

Seega: sinu kõht näeb väiksem välja.

Kui oled lühemat kasvu naine, on su puusade ja alumiste ribide vahel vähem ruumi. See tähendab seda, et beebil ei ole ruumi kasvada ülespoole ning emakal ei jää muud üle, kui suruda väljapoole. 

Seega: sinu rasedakõht hakkab varem välja paistma ning näeb suurem välja.

2. Esimene rasedus

Esmarasedatel on harilikult kompaktsemad rasedakõhud, sest nende kõhulihased ei ole varem raseduse tõttu veninud. Seega on esmarasedate kõhulihased enamasti toonuses ja hoiavad beebit kõrgemal. Seetõttu võib naine raseduse ajal oodatust väiksem välja näha.

3. Beebi asend

Beebid on emakas küllaltki aktiivsed. Nad liiguvad ringi ja vahetavad pidevalt asendit, eriti kuni teise trimestri lõpuni.

Viimase trimestri ajal eelistavad beebid sünniks valmistudes pea alaspidi keerata, ent võivad siiski asendit muuta, keerates selga ühelt poolt teisele või pöörates ennast seljaga ema selja poole.

Sinu kõht muudab kuju ja suurust loote asendist sõltuvalt.

4. Su kehal hakkab ruum otsa saama

Kui sinu kehas kasvavad nii beebi, platsenta kui nabanöör, mida ümbritseb lootevesi, peavad ka sinu siseorganid leidma koha, kuhu ära mahtuda.

Kui emakas kasvab, võib soolestik lükkuda selle taha ning jätta sinu kõhust ümara ja «beebit täis» mulje. Kui sooled kolivad külgedele, võib kõht veelgi suurem välja näha.

5. Varasemad rasedused mõjutavad sinu kehakuju

Rasedus venitab kõhulihaseid, et üha kasvav beebi sinu sisse ära mahuks. Pärast sünnitust jäävad need lihased «paindlikuks» ega ole enam nii toonuses, kui varem. Järgmise raseduse ajal võid märgata, et sinu rasedakõht hakkab varem välja paistma ning kasvab eelmisest palju suuremaks. See ei tähenda seda, et sinu beebi oleks suurem – sinu eelmine rasedus on su keha lihtsalt muutnud.

Naine, kes on väga sportlik ja raseduste vahel korralikult treeninud, võib ka järgmiste raseduste ajal välja näha, justkui kannaks ta väga tillukest beebit. Lihased suudavad beebit tihkelt üleval hoida ning nii võib ka rasedakõht palju kompaktsem paista.

6. Lootevee kogus

Sinu beebit ümbritseva lootevee kogus võib varieeruda. Kuigi lootevee liiga suur või liiga väike kogus võib tähendada, et midagi on valesti, on siiski täiesti normaalne, et lootevee tase iga tunniga pisut kõigub. 

Esimese 20 nädala jooksul toodetakse lootevesi sinu enda kehavedelikest. Raseduse hilisemates etappides vastutab lootevee tootmise eest sinu laps.

Niisiis, sõltuvalt sellest, kui kaugel on sinu rasedus ja sellest, kui palju lootevett sina ja su laps toodate, võivad sinu kõhu kuju ja suurus muutuda.

7. Beebi suurus

Olgu, üsna ilmselge on, et sul võib tõepoolest olla kas tilluke või küllalt suur beebi. Geneetilistel teguritel on siin väga suur roll. Kui lapse mõlemad vanemad on pikad, on ka laps tõenäoliselt pikka kasvu. Kui lapsevanemad on keskmist kasvu, on ka laps tõenäoliselt pigem pisem.

Harilikult on beebid ka kaalult samas suurusjärgus, nagu nende vanemad sündides olid. Kui sina ja su partner kaalusite sündides neli-viis kilo, ei ole väga tõenäoline, et tood ilmale väikese kahe ja poole kilose päkapiku. 

Ka sünnijärjekord võib beebi kasvu mõjutada. Teised ja kolmandad lapsed on sündides harilikult suuremad, kui nende esimesena sündinud vanemad õed või vennad. Lisaks on poisid tavaliselt sündides suuremad, kui tüdrukud. 

Fakt on see, et pelgalt kõhu nägemisest ei ole võimalik loote suurust kindlaks määrata – seda ei saa teha isegi sinu arst ega ämmaemand.

Kuna sinu keha muutub kõigis raseduse etappides, ei saa sa end teiste naistega võrrelda. Pea meeles, et iga rasedus on täiesti unikaalne.

Kui sul ei ole mõnd toitumise ja kaalutõusuga seotud tervisehäiret (nt rasedusaegne diabeet) ega kannata raskekujulise ja pikaaegse rasedusaegse iivelduse all, ei ole tõenäoliselt mingisugust põhjust kõhu suuruse pärast muretseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles