Külma ilmaga jooksmiseks on vaja vaid õigeid riideid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas riietuda jooksmisel nii, et haigused ligi ei pääseks, keha hingata saaks ja higist märja kehaga külm ei hakkaks? Jookseme.com annab nõu.
 

Tinglikult võiks jagada külmemal ajal riietumise kolmeks kihiks.

Kiht 1
Aluskiht ehk spordipesu, mis juhib efektiivselt niiskust nahapinnalt riideeseme välispinnale, kus see aurustub või kandub edasi järgmisele kihile. Optimaalse treeningu ja mugavuse saavutamiseks võiks spordialuspesu kanda alati välimiste kihtide all sõltumata ilmastikutingimustest.

Kiht 2
Teine kiht isoleerib ja annab sooja, juhtides samal ajal niiskuse ja üleliigse sooja järgmisele kihile või ümbritsevasse õhku. Kui termomeetri näit on langemas, aitab see riidekiht säilitada väärtuslikku kehasoojust, piiramata samal ajal keha liikumisvabadust.

Teiseks kihiks sobib näiteks fliis, kuid tegemist peab olema spordifliisiga, mille puhul on tagatud niiskuse juhtivus välispinnale. Niinimetatud reklaamfliisi materjal ja sportfliisi materjal ei ole paraku sama.

Kiht 3
Kolmas ja kõige välimine kiht kaitseb välistegurite eest, tagab mugavuse ja tulemuse mis
tahes tingimustes. Kiht 3 kaitseb vihma, tuule ja külma eest, vabastades samal ajal alumistest kihtidest tulevat üleliigset soojust ja niiskust.

Kolmas kiht on tavaliselt kilematerjalist või muust vett hülgavast ja tuult pidavast materjalist.
Ehk siis kokkuvõtvalt – esimese kihiga saab lahti üleliigsest niiskusest ja hoiame naha enamvähem kuivana, teise kihi abil hoiame sooja ja suuname üleliigset niiskust edasi ning kolmanda kihi abil saame end kaitsta vihma, lume ja tuule eest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles