Viis trikki tervislikuks elustiiliks, kui raha on väga vähe

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksmine.
Jooksmine. Foto: SCANPIX

Sagedasti võib kohata arusaama, et kaalu langetamiseks ja tervislikuks toitumiseks on vaja kopsakat sissetulekut. Justkui oleks tervis rikaste eralõbu. Kahtlemata on rahapuuduses vaevlejal raskem söömisel silma peal hoida, kuid see pole sugugi võimatu.

Pane tähele, et ka virelemisest tekitatud stress ei mõju vöökohale kõige paremini. On aegu, kui raha seab omad piirangud ja elukvaliteedis tuleb teha järeleandmisi. Hello Healthy pakub välja mõned nipid, kuidas rasketel aegadel tervislikku elustiili säilitada ja oma eesmärkidele kindlaks jääda. 

Ole enda vastu aus ja mõtle järele, mis sõltub sinu meelest tervisliku eluviisi juures otseselt rahast? Tegelikult on seda ju väga vähe. Ometi on see üks peamisi põhjendusi, mida enda vabandamiseks tuuakse. 

Mõnikord on eluviisi muutmiseks motivatsiooni leidmine erakordselt raske. Eriti siis, kui elus palju teisigi tõsiseid probleeme ja muresid, mis vajavad kiiret lahendust. Siin aitab oluliselt mõtteviisi muutmine, kui suudad eraldada oma soovid majanduslikust sõltuvusest. 

Mõtleme korraks, mida on vaja selleks, et olla terve ja elus püsida:

  • Positiivset suhtumist.
  • Hädavajalikku nagu: peavari, toit, vesi, riided.

Nüüd mõtleme, mida selleks POLE vaja:

  • Dieeditablette, toidulisandeid, salendavaid teesid.
  • Rasvaimu, kõhuplastikat, tselluliidimähiseid.
  • iPodi või tasulisi fitnessivideoid.
  • Spordiklubi liikmesust. 
  • Nn dieettoitu, energiabatoone, madala rasvasisaldusega eritoitusid, valgupulbreid, kaalulangetaja hommikusöögihelbeid jne.

Kõike seda võib ju tarbida, kui on soov, ent seda pole tegelikult vaja, saab ka ilma. Tegu on luksuskaubaga, millest ilmajäämise vabanduseks toomine ei ole tegelikult piisav õigustus, miks loobuda tervislikest eluviisidest. 

Kui soovid elada tervislikult ja teha sporti regulaarselt, ilma et elumuutused sind taksitaks, pead leidma lahenduse, mis sulle kõige paremini sobib. Kui aias rahapuud ei kasva, siis ei jäägi muud üle. Elukvaliteet ei pea seetõttu kannatama. Kasuta oma olukorda ära, et motivatsiooniks indu juurde saada ja edasi rühkida.

Osta sooduskaupa suuremas koguses

Kui oled töötu, ei tohiks ajapuudus olla takistuseks ja sul on võimalus uurida, kus on parasjagu suurimad allahindlused. Iga sent loeb ja kui kuskil on väga hea pakkumine täisterariisile või purgiubadele, siis tasub seda ette osta, et kapis oleks tervislik toit alati olemas. Kui hetkel peadki rohkem raha välja käima, siis pikemas perspektiivis hoiad raha kokku.

Osta külmutatud tooteid

Kena oleks muidugi hommikul turule jalutada ja valida seal omale parimaid mahevilju, kuid mõnikord pole selleks piisavalt raha või ka aega. Külmutatud aedviljad on sama toitainerikkad kui värsked viljad ja peale kokkuhoiu on need head ka seetõttu, et säilivad kaua.

Külmutatud toodetel on veel häid omadusi. Nende koguseid on lihtne täpselt mõõta; neid saab osta suuremas koguses soodushinnaga, neid on lihtne valmistada, neist saab väga kergesti teha tervislikke smuutisid, omletti, pannirooga või suppi.

Suvel on maainimestel omad hüved, sest kõige paremad toidud kasvavad oma aias. Marju ja seeni saab aga metsast korjata igaüks.

Planeeri toidukordi ette ja tee toitu suuremas koguses valmis

Suurema koguse toidu tegemine on kasulik neile, kes ei armasta kokkamist või kel pole selleks palju aega. Kui pühapäeval on rohkem aega, tee suurem kogus suppi, pajarooga või küpseta mingit liha, mida saab sügavkülmikusse karpidesse õige portsjoni jagu valmis panna. Tänu sellele hoiad kokku nii aega kui raha ja ei pea nädala sees oma toitu kaaluma või nuputama, mida õhtuks süüa. Proovi erinevaid lahendusi kuni leiad omad lemmikud. Ära anna kohe alla, kui puutud kokku esimeste negatiivsete kogemustega. 

Ka spordiklubid teevad allahindlusi

Olgem ausad, spordiklubide liikmetasud võivad olla väga kallid ja kui sissetuleks on nullilähedane, on see liigne luksus. Eriti kevadel, kui sportimisvõimalusi õues on lõputult (lisaks saab iga kell kodus võimelda Youtube’i treeningvideote järgi). Siiski-siiski tasub hoida silmad ja kõrvad lahti, sest mitmed spordiklubid pakuvad uustulnukatele ülisoodsaid liitumisvõimalusi, kas või prooviperioodiks. Ole lepingule alla kirjutades väga tähelepanelik, et sa ei seoks end pikaks ajaks. Uuri kindlasti, mis tingimustel saab lepingut lõpetada, et sellega ei kaasneks sulle lisakulu. 

Elu peaks olema lihtne

Kui eelarve pidamine tekitab sulle lisastressi ja teeb tervisliku eluviisi või sportimise sinu jaoks liiga pingeliseks, siis ole enda vastu aus ja mõtle järele, kas sul ikka on vaja kõiki neid terviseteemalisi luksuskaupasid, mida reklaamitakse? Olles enda vastu aus, näed isegi, et pigem on kulusid, millest tuleks loobuda, mitte neid endale juurde tekitada.

Tervis ja heaolu ei sõltu rahakoti paksusest, minevikust ega kellegi arvamusest. See sõltub sellest, mida sa elus tahad ja kas oled valmis seda saavutama. Ilma vabandusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles