Kui kallis inimene põeb depressiooni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressioonist ei taheta eriti rääkida. Sellest on saanud justkui tabuteema, mis on väga kurb, sest depressioon mõjutab üllatavalt paljusid inimesi. Miks me sellest ei räägi? Mõned psühholoogid arvavad, et põhjuseks võib olla see, et me ei oska neid aidata, kes põevad depressiooni.

Mida öelda inimesele, kes põeb depressiooni? Kuidas talle toeks olla? Mida teha, kui kardad, et kallis inimene võib depressiooni pärast mõelda enesetapule? On nii mõnigi viis, kuidas lähedasele inimesele toeks olla, kirjutab Psychology Today.

Kuula

Sageli soovivad depressiooni põdevad inimesed oma tunnetest rääkida kellegagi, kes ei ole psühholoog ega psühhiaater. Ole valmis oma lähedase muret kuulama, kuid ära ürita tema probleeme kohe lahendama asuda. Ainuüksi kuulamisest on palju abi.

Kõnni

Kõndimine aitab depressiooni põdeva inimese ajukeemiat muuta, kuid depressioonis inimene ei pruugi sugugi tahta toast välja minna. Julgusta teda ja mine temaga koos välja jalutama. Ainuüksi aeglaselt kõndimine võib meeleolu paremaks muuta ja kõndima ei pea sugugi pikalt. Ära võta seda kui treeningut, see on lihtsalt hea põhjus kodust välja minemiseks ja enda liigutamiseks.

Ole valmis kõigest rääkima

Ükski jututeema ei tohiks olla tabu. Kui mõni teema tekitab sinus ebamugavust, mõtle sellele, et sellest rääkimine võib kallile inimesele abiks olla. 

Ära satu paanikasse

Vahel võivad depressioonis inimesed öelda hirmutavaid asju. Depressiooni tõttu võib inimene näiteks enesetapule mõelda, kuid ära lase sel end paanikasse ajada. Kui ta jagab sinuga selliseid mõtteid, siis see tähendab, et ta usaldab sind. Võid soovitada lähedasel inimesel pöörduda mõne professionaali poole.

Depressiooni põdevat inimest pole alati lihtne armastada, aga paku talle oma tuge ja hoolimist – ta oskab seda hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles