12 märki, et peaksid jooma rohkem vett

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treenides võib tekkida veepuudus.
Treenides võib tekkida veepuudus. Foto: SCANPIX

On vähe asju, mis mõjuksid organismile värskendavamalt kui klaasitäis vett. Ilmselt paljud nõustuvad sellega, et vesi võib vahel olla parem kui tassike kohvi või klaas mahla. Sellest hoolimata ei tarbi suur hulk inimesi piisavalt vett.

Kui sa ei joo vett, teed sa oma kehale oluliselt liiga. Kui mõni järgmistest märkidest iseloomustab ka sind, peaksid hakkama rohkem vett tarbima, kirjutab Lifehack.

1. Su suu on tihti kuiv

Kui tunned, et suu on kuiv ja keel kipub suulakke kleepuma, ära rüüpa limonaadi ega mahla, kuna see on vaid ajutine lahendus ja võib janu suurendada. Joo hoopis vett, sest sel viisil ei muutu suu nii kiiresti uuesti kuivaks.

2. Sul on kuiv nahk

Nahk on keha suurim organ, seega seda tasub hoida niisutatuna. Kuiv nahk on üks varasemaid märke sellest, et su organism vajab vedelikku. Vedelikupuudus tähendab ka seda, et keha ei saa näiteks higi toota, mis omakorda pärsib keha võimet mustust ja kogunenud rasu väljutada. Kui soovid näiteks vistrikke vältida, peaksid rohkem vett tarbima.

3. Sul on sageli janu

Kui sul on kunagi pohmell olnud, siis tead hästi, et keha vajab pärast alkoholi tarbimist ohtralt vedelikku, soovitatavalt just vett. Kuula oma keha, sest ta ei eksi kunagi.

4. Su silmad on kuivad

Praeguseks peaks olema juba selge, et vee joomine mõjutab palju rohkem kehaosi kui vaid suud ja kurku. Vedelikupuudus võib tekitada ka näiteks kuivi ja punetavaid silmi. Kui kehas pole piisavalt vedelikku, võivad pisaranäärmed kuivaks muutuda. 

5. Su liigesed on valulikud

Liigesed ja kõhred vajavad vedelikku selleks, et need ei hakkaks liigselt üksteist hõõruma. Vedelik on liigeste vahel kui libesti. Kui tarbid piisavalt vett, siis saavad liigesed liikumise jaoks vajalikku vedelikku ja jooksmine, hüppamine või ka kõndimine muutuvad lihtsamateks tegevusteks. 

6. Su lihasmass on hakanud vähenema

Lihased koosnevad samuti peamiselt veest. Kui kehas on vähem vedelikku, siis väheneb ka lihasmass. Vett tuleks juua enne trenni, trenni ajal ja pärast seda, siis saab organism piisavalt vedelikku ning su enesetunne on hea.

7. Sa oled kauem haige

Vee joomine võimaldab kehal pidevalt organismist mürkaineid välja viia. Organid filtreerivad teatud jääkaineid nagu masin, aga kui sa ei anna sellele masinale vett, siis ei saa see normaalselt töötada. Vedelikupuuduse käes kannatavas kehas võivad organid hakata vett otsima näiteks verest ja see tekitab juba tõsisemaid probleeme.

8. Sa oled pidevalt väsinud

Nagu mainitud, kui keha on vedelikupuuduses, «laenab» see vedelikku verest. Kui aga veres pole piisavalt vedelikku, ei saa hapnik kehas normaalselt liikuda. Hapnikupuudus muudab aga uniseks ja loiuks. 

9. Sind painavad erinevad isud

Kui kehas on vähe vedelikku, võib tekkida tunne, et sa peaksid midagi sööma. Seda võib juhtuda terve päeva vältel, aga ka öösel, kui võib tekkida isu mõne snäki järele. Söömine tähendab seda, et keha peab rohkem tööd tegema, samas kui joomine mõjuks organitele puhastavalt ja pakuks kehale «kütust».

10. Sul esineb seedeprobleeme

Vesi on oluline ka seedeelundkonnale. Kui vedelikku on vähe, võivad maohapped sinu sisemuses palju kurja teha. Selle tulemusel võivad tekkida kõrvetised ja seedeprobleemid.

11. Sul esineb kõhukinnisust

Normaalne vedeliku tarbimine aitab seedeelundkonnal libedamalt töötada. Vedelikupuuduse korral kasutab käärsool seda vedelikku, mida muidu kasutaks soolestik järgmises seedeprotsessis. Ilma pikemalt seletamata võib öelda, et vedelikupuudus võib põhjustada kõhukinnisust.

12. Sa võid kiiremini vananeda

Mida vanemaks me saame, seda vähem hoiab keha vedelikke kinni. See tähendab, et me peaksime teadlikult ise suurendama tarbitava vedeliku kogust. Kuigi enneaegne vananemine on nähtav eelkõige välimusest, ei jää ka meie sisemus puutumata. Selleks, et su keha ei hakkaks enneaegselt vananema, tuleks talle regulaarselt vedelikku pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles