Suurimad vead köögis, mis põhjustavad kaalutõusu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kodus toidu valmistamine on reeglina tervislikum kui väljas söömine – seda aga ainult juhul, kui sa ei tee levinud vigu, mis võivad põhjustada kaalutõusu.

Shape.com uuris kokkadelt, millised on suurimad vead, mida inimesed kipuvad kodus toitu valmistades tegema ja mis võivad kehakaalu tõsta.

1. Sööd liiga suure portsjoni

Retseptides on tavaliselt välja toodud, mitmele inimesele sellest kogusest peaks jätkuma. Kui valmistad toitu kahele, kuid retsept on mõeldud neljale inimesele, peaksid toiduainete kogused ümber arvutama. Vastasel juhul on oht, et teed liiga palju süüa ja sööd seetõttu ka rohkem kui tarvis. Teine võimalus on see, et tõstad toidu kohe kahele taldrikule valmis ja järele jäänud söögi paned säilituskarbiga külmikusse, kuna seda on järgmisel päeval hea soojendada.

2. Salakavalad suhkruallikad

Osades poes müügil olevates kastmetes on väga palju suhkrut, millest sa ei pruugi ise teadlik ollagi. Üleliigne suhkur muutub kehas rasvaks ja suurendab ka näljatunnet, kuna veresuhkur tõuseb ja langeb järsult. Ära osta salatikastmeid ja marinaade poest, valmista neid hoopis ise. Lihtsa salatikastme jaoks sega kokku oliiviõli, veidike äädikat ja maitsesta seda oma lemmikute ürtide ning maitseainetega.

3. Liialdad õliga

Õliga praadides või õli toidule lisades tasuks olla väga ettevaatlik, kuna veidike suurem kogus õli võib kehakaalule liiga teha. Selleks, et kilokaloreid kontrolli all hoida, määri õli pannile spetsiaalse pintsli või pritsi abil. Ära määri küpsetusnõusid õli ega sulatatud võiga, kasuta hoopis küpsetuspaberit.

4. Näksid söögitegemise ajal

Kui valmistad salatit ja pista selle tegemise ajal peotäie pähkleid või paar viilu juustu põske, sööd ära vähemalt 100 kilokalorit rohkem kui arvasid. Lihtne lahendus on see, kui mõõdad kõik vajalikud toiduained enne kasutamist valmis. Kui retsept näeb ette 100 grammi pähkleid, mõõda täpne kogus valmis ja pane ülejäänud pähklid kappi, et sul ei tekiks kiusatus neid põske pista.

5. Kasutad liiga palju soola

Soolaga liialdamine võib pärast söögikorda põhjustada puhitustunnet. Lisaks tekitab soola tarbimine janu – ja keha ajab janu teatavasti sageli segi näljaga. Enne soola lisamist toidule, maitsesta toitu värskete maitsetaimede, sidrunikoore, sidrunimahla või sootuks äädikaga. Kõik need lisavad toidule maitset ja su maitsmismeel ei tunne soolast kindlasti puudust.

6. Eelistad mugavaid toite

Pole midagi lihtsamat, kui külmutatud toidu soojendamine ja selle kiirelt söömine, kuid külmutatud söögid ei paku kehale piisavalt toitaineid ja võid peagi uuesti nälga tunda. Ära osta külmutatud või valmistoite, ürita kodus valmistada neid roogasid, mida saab kiiresti teha. Valmista näiteks kanafilee riisi ja köögiviljadega. See toit võtab umbes 15-20 minutit aega ega koorma keha liigsete kaloritega.

7. Oled jäänud truuks traditsioonilistele retseptidele

Vanaema munasalat, ema ahjukana või maitsev kohupiimatort – paljud pere lemmiksöögid sisaldavad ohtralt rasva ja kilokaloreid. Õnneks saab neid retsepte veidi tervislikumaks muuta. Näiteks majoneesi asemel võib salatites kasutada avokaadot või kreeka jogurtit. Kohupiimakoogis võib rasvase kohupiima asendada väherasvase kohupiima või samuti kreeka jogurtiga. Sa ei pea lemmiktoitudest loobuma, vaid pigem tasuks leida kavalaid viise, kuidas neid kergemaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles