Kuidas öösel paremini magada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Korralik ööuni on tähtis nii keha kui mõistuse jaoks. Kas sina tead, millised tegemised võivad und häirida? Healthmeup.com pani kirja mõned asjad, mida tasuks vältida, et öösel paremini magada.

Sööd õhtusöögiks liiga suure portsjoni. Kui sööd suure õhtusöögi, eriti sellise, mis sisaldab palju valke, siis tõenäoliselt häirib see su und. Valke on raskem seedida ja seetõttu peab keha rohkem vaeva nägema. Keha ei peaks magamise ajal tegelema seedimisega, seega väldi suuri õhtusööke või lükka uneaega veidike edasi. Õhtul võiks vältida ka sööke, milles on palju süsivesikuid ja suhkrut.

Jood alkoholi, et paremini magada. Paljud usuvad, et alkoholi joomine aitab paremini magada, aga tegelikult on sootuks vastupidi. Pärast alkoholi tarbimist pikenevad sügava une faasid ja lüheneb REM-une faas, kuid see ei pruugi vaimsele tervisele hästi mõjuda, sest REM-uni parandab mälu, taju ja õppimisvõimet.

Jood õhtul kohvi. Kofeiin võib keha stimuleerida veel 12 tundi pärast selle tarbimist. Väldi pärastlõunal kohvi joomist, kuna see ei lase sul õhtul uinuda. Väldi ka teisi kofeiini sisaldavaid jooke (tee, mõned limonaadid jne).

Võtad unerohtu. Unerohi aitab kiiremini uinuda, aga kui lõpetad unerohu võtmise, esineb sul endiselt unehäireid. Unerohi võib tekitada ka sõltuvust ja sel võivad olla teatud kõrvalmõjud.

Magad lemmikloomaga ühes voodis. Võib-olla meeldib nii sinule kui lemmikule ühes voodis magamine, aga kui lemmikloom häirib su und, siis peaksid ta voodist ära ajama. Lemmikloomad võivad häälitseda, voodis ringi liikuda ja pidevalt asendit vahetada, mistõttu võib juhtuda, et ärkad öö jooksul mitu korda üles.

Kui und ei tule, lebad niisama voodis. Kui sul ei tule kiiresti und, siis ei tasu voodis lamada ja oodata, et ehk õnnestub uinuda. Tee parem midagi lõõgastavat, loe raamatut, kuula muusikat või kõnni kodus ringi. Need tegevused mõjuvad rahustavalt ja sa uinud kiiremini.

Muretsed magamise pärast. Mida rohkem sa muretsed magamise pärast, seda vähem sa tegelikult magad. Stress häirib und ega lase sul uinuda, seega ürita vältida ärevust ja tee asju, mis sind rahustavad. Joo rahustavat kummeliteed, loe ajakirja või raamatut või tee hingamisharjutusi. 

Magad nädalavahetusel kaua. Paljud inimesed peavad tööpäevadel varakult ärkama ja magavad seetõttu nädalavahetusel kauem, et unevõlga tasa teha. See ei mõju hästi, kuna kauem magamine häirib rutiini, millega keha nädala sees ära harjus ja pead esmaspäeval hakkama uuesti oma keha harjutama varem ärkama. Ürita nädala sees ja ka nädalavahetusel magada vähemalt seitse tundi.

Su madrats on liiga pehme või kõva. Kui madrats on liiga kõva või pehme, siis võid hommikul ärgates kogeda näiteks seljavalu. Madrats peaks olema piisavalt tugev, et saaksid hästi magada.

Su magamisriided või voodipesu on sünteetilisest materjalist. Nii pidžaama, öösärk kui ka voodipesud peaksid olema looduslikust ja hingavast materjalist. Väldi sünteetilisi materjale, mis ei lase nahal hingata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles