Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Mille poolest on kõrvits tervisele kasulik?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Kõrvits.
Kõrvits. Foto: Ekaterina Fedotova / PantherMedia / Scanpix

Kõrvits on sügisene köögivili, mida leidub mitmetes eri värvides ja kujudes. Lisaks heale maitsele on tähelepanuväärne selle kasulik mõju tervisele.

Healthmeup.com toob välja kõrvitsa kõige paremad omadused:

Sisaldab vähe kaloreid

Kõrvits sisaldab väga vähe süsivesikuid ja üldse mitte rasva, seega annab see vähe kaloreid. Samuti on see kolesteroolivaba, mille pärast on see hea alternatiiv näiteks kartulile.

Kiudainerikas

Kõrvits on köögivili, mis sisaldab rohkelt kiudaineid. Seda peetakse heaks kõhukinnisuse ravimiks, sest see sisaldab nii palju kiudaineid, et puhastab organismi ja parandab südame tööd.

Sisaldab palju vitamiine ja mineraale

Kõrvitsas on palju A-, C- ja K-vitamiini. C-vitamiin on hea kudede kasvuks ja taastamiseks ning K-vitamiin on hea luudele ja südamele. Kõrvitsas on A-vitamiini beetakaroteeni näol, mis on kasulik nägemisele, luudele ja immuunsüsteemile. Lisaks on selles köögiviljas palju mineraale nagu magneesium, mangaan, kaalium, raud ja fosfor.

Vähivastaste omadustega

Kõrvits on vähivastaste omadustega, mis tähendab, et see aitab ära hoida vähki. Lisaks C-vitamiinile ja beetakaroteenile sisaldab see mitmeid teisi antioksüdante, mis kaitsevad keha mürkainete ja kemikaalide eest, mis põhjustavad vähki.

Ennetab teisi haigusi

Kõrvitsas leiduvad toitained aitavad ära hoida ka teisi haigusi. Vähene kolesteroolitase teeb head südamele ja ennetab südamehaigusi ning suur kiudainesisaldus on hea seedimisele, ennetades käärsoolega seotud haigusi. Mangaan, magneesium ja C-vitamiin on kasulik luudele ja ennetab osteoporoosi.

Tagasi üles