Seitse viisi, kuidas liigne soola tarbimine laastab tervist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutises uuringus selgus, et iga aasta on maailmas hinnanguliselt 1,65 miljonit liigse soola tarbimisega seotud surmajuhtumit. Sool võib tervisele mõjuda mitmel viisil väga halvasti, mille kõige hullem lõpptulemus on surm.

Women's Health Magazine toob välja viisid, kuidas soola tarbimine laastab tervist ja miks selle vähendamine on äärmiselt oluline:

Puhitustunne kõhus

Kui sööte liiga palju naatriumi, siis keha hakkab säilitama liigset vedelikku. See liigne vedelik omakorda põhjustab puhitustunnet, sest sinu kehas on rohkem vedelikku kui tavaliselt.

Vererõhk tõuseb

Liigne vedelik kehas tõstab vererõhku. Uuringud on näidanud, et vererõhk oleneb suurel määral soola tarbimisest: mida rohkem naatriumi kehas, seda kõrgem on ka vererõhk.

Südamerabanduse risk suureneb

Kõrge vererõhuga inimestel on suurem tõenäosus saada südamerabandust.

Isu soolaste toitude vastu muutub veelgi suuremaks

Mida rohkem soolasemaid toite süüakse, seda rohkem tuleb selle järele ka edaspidi isu.

Neerud kannatavad

Kõrge vererõhk võib tekitada ka neerupuudulikkust, sest vererõhu tõus annab lisakoormust arteritele. Krooniliste neeruhaigustega inimestel paranes neerude töö, kui nad vähendasid soola tarbimist. Seega võis sool olla ka nende probleemide esialgseks põhjuseks.

Kognitiivsed võimed vähenevad

Kui vererõhk tõuseb, siis võib ka ajuga probleeme tekkida. Neurobioloogia uuringus selgus, et kõrge soolasisaldusega toidu söömine ja istuv eluviis toob vananedes kaasa kognitiivsete võimete vähenemise.

Südamehaiguste risk suureneb

Kõrge soolatarbimine on otseselt seotud südame-veresoonkonna haigustega. Diabeetikutel lausa kahekordistub liigsel soola tarbimisel nende haiguste risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles