Nõuanded, kuidas teha parimat päevast uinakut

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uinak.
Uinak. Foto: SCANPIX

Kõigest kümne minutiline päevane uinak võib mõjuda väga kosutavalt nii kehale kui ka vaimule ja hoida sind päeva lõpuni värskena. The Huffington Post annab nõu, kuidas teha võimalikult head päevast uinakut. 

1) Arvesta oma unegraafikuga

Parim päevase uinaku aeg sõltub sellest, millal sa hommikuti ärkad. Kui sa tõused varakult, näiteks kell viis hommikul, siis tasub uinak teha kell üks päeval; kui sa ärkad kell üheksa hommikul, siis ei tohiks enne kolme päeval pikali minna.

2) Eelista pärastlõunaid

Alles 80ndatel hakati väärtustama päevaseid uinakuid. Avastati, et päeval  peale lõunasööki lühikese aja magamine mõjub värskendavalt ja aitab õhtu lõpuni võimalikult produktiivne olla.

3) Mõtle ette

Hilja magamaminemine või terve öö ülevalolemine mõjub sinu tervisele halvasti. Kui sa oled aga sunnitud seda tegema, siis on päevane uinak hea mõte. Uuringud on näidanud, et vähemalt kahe tunnine uinak võib hoida sind erksana kuni 24 tundi. Ennetav uinak on parem kui peale unetut ööd päeval magamine.

4) Ohutus eelkõige

Uuringu järgi on inimesel, kes magab öösel 6-7 tundi, kaks korda suurem tõenäosus rooli taga magama jääda kui nendel, kes magavad kaheksa tundi. Kuid 30-minutiline uinak enne sõitu toimib nagu kohvi ning hoiab sind ärkvel.

5) Planeeri  uinaku aega

Uuringud on näidanud, et parim päevane uinak kestab 10-20 minutit. Pikemad uinakud võivad põhjustada häireid unegraafikus.

6) Pane äratuskell

Liiga pikkade uinakute vältimiseks tasub panna äratuskell, mis õigal ajal sind uuesti ülesse äratab.

7) Leia uinakuks parim koht

Kõige parema päevase uinaku nimel otsi pime ja rahulik koht, kuhu saad pikali heita. Vajadusel kasuta silmaklappe või kõrvatroppe.

8) Joo enne uinakut kohvi

Vahetult enne uinakut kohvi joomine võib mõjuda väga kosutavalt, sest kofeiin hakkab kuskil 20 minutit pärast pärast kohvi joomist mõjuma. Seega  kui ärkad lühikesest uinakust üles, tunned end eriti värskena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles