Viis põhjust, miks sul on magusaisu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiasmokk.
Maiasmokk. Foto: SCANPIX

Ülearune magusa vohmimine ei põhjusta ainult lisakaalu, vaid ka tõsiseid terviseprobleeme. Miks on nii raske magusast keelduda, kuigi me teame, et see teeb halba?

Toitainete puudus

Kui organismil on vajalike toitainete ja kalorite puudus, siis tekib vajadus lisaenergia järele ja võime tunda häirivaid isusid. Seetõttu ei tohikski jätta toidukordade vahel rohkem kui neljatunniseid vahesid. Ära pea näljadieete, mille kohaselt ei tohi süüa päevas rohkem kui 1500 kilokalorit. Kui aju on glükoosinäljas, on sul väga raske magusale vastu panna.

Lõuna jääb vahele

Ära jäta lõunasööki söömata. Enne kella 16.00-17.00 peas olema söödud enamik päevas tarbitavast toidust. Kui sa ei ole seda teinud, hakkab keha otsima kiireid lahendusi, kuidas puudujääki korvata.

Puudub tasakaal

Kui sa sööd liiga vähe valke ja süsivesikuid, siis reageerib keha sellele näljatundega – tekib tungiv soov see kiirelt millegi magusaga kustutada. Häid süsivesikuid ja valke tarbides püsib kõht kauem täis ning keha saab mõistlikus koguses energiat.

Keelud

Maiasmokad on tuntud oma nõrga iseloomu poolest. Liigsed piirangud (näiteks lubadus mitte kunagi enam šokolaadi süüa) pole aga samuti mõistlikud, sest võivad isusid veelgi suurendada. Selleks, et liigsest maiustamisest pääseda, söö magusat, kui kõht on täis. Kui su toitumine on üldiselt mitmekülgne, hakkab magusaisu tasapisi järele andma.

Harjumus

Sageli on magusaisu põhjuseks hoopis harjumus, mis sunnib meid automaatselt kommi suhu pistma. Proovi oma harjumusi muuta. Kommikauss asenda puuviljavaagnaga. Lisaks harjuta end tasapisi vähema suhkruga – kui tavaliselt oled kohvi või tee sisse pannud kaks suhkrutükki, siis nüüd pane üks. Esialgu on harjumatu, kuid varsti sa enam muutust ei märka. Tagasihoidlikum maiste muutub tavapäraseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles