Pirgit Toomel: vastandid tõmbuvad, kuid kui kauaks?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirgit Toomel
Pirgit Toomel Foto: Erakogu

Pirgit Toomel kirjutab, miks ei saa koos olla liiga erineva iseloomuga inimesed.

Kohati tundub, et olen teadur, kes üritab suhetele ideaalset valemit leida. Seekord hakkasin mõtlema enda tuttavate ja nende kaaslaste peale ning avastasin, et vastandid tõepoolest tõmbuvad. Miks on tema, sotsiaalne elu nautiv naine koos introvertse ja tasakaaluka mehega või liidrihoiakuga isik koos vaikse ja rahuliku tüdrukuga? Kas tõesti usud, et advokaat sobib lauljaga või baarmen raamatupidajaga?

Teadupärast otsivad inimesed endale teist poolt, kes täiendaks puudusi ja kelle kõrval saaks ka ennast vajatuna tunda. Kõigil on külgi, milles nad on nõrgemad ja tugevamad. Momente, mil vajatakse tuge ja tahetakse teist toetada. Kas seetõttu ongi peoloomale ja elu nautivale inimesele introvertne nohik atraktiivne? Ühes olen ma kindel – vastandid koos on kui valla pääsenud elektrijuhtmed. Sädemed, pidev pinge ja üksteise hulluks ajamine. Suhe väljastpoolt võib tunduda kui mannavaht, kuid tegelikult käiakse hõõguvatel sütel.

Jalad maa peale! Selline olukord püsib kuni võiduka lõpuni, mil mõlemad kannatavad ärevushoogude all ja on peast halliks läinud. Sädemetest tõelise tulekahjuni. Tõsi - põnev on olla kellegagi, kes on kõike seda, mida sina ei ole. Kuid paraku on asjad üksteise mõistmisest kaugel. Harv juhus, kui suhted, kus pidevalt tülitsetakse, püsima jäävad. Introvert ei hakka kunagi mõistma, miks ta peab pidevalt võitlema koha pärast ekstraverdi sotsiaalses elus. Nii nagu ratsionalist ei saa kunagi aru unistaja maailmast.

Naljakas, et janu põnevuse järele lülitab välja igasuguse loogilise mõtlemise. Sa tead ju ennast. Taibukust kasutades saaksid suhteliselt ruttu aru, kes sul teisel pool lauda istub ja kas tegemist on aja raiskamise või armsa potentsiaaliga. Kujuta ette ratsionaalset, tugeva selgrooga naist, kes armastab väljakutseid ja julgeb riskida. Ei ole midagi, millega ta hakkama ei saaks. Võrdluseks on tema kõrval mees, kes on rahulik ja armastab stabiilsust. Ta lepib pigem vähemaga kui riskantse olukorraga, kus on oht teadmatuse ees. Isik, kes on kõigi sõber ja ei julge kunagi teistele vastu hakata, sest ei taha tekitada probleeme. Samal ajal kui naine purskab tuld nagu draakon. Julgedes astuda enda eest välja ja nõuda rohkemat. Selline paar on juba eos hukule määratud. Naine sõidab sellest õrnast hingest lihtsalt üle. Seda mitte paha pärast. Vaid maailm, kus need kaks inimest elavad, on totaalselt erinevad.

Mõelgem elunautijatele. Inimesed, kes elavad momendis, tahavad igavesti noored olla ja kõik on neile üks suur pidu. Tihtipeale on nad külgetõmbavad neile, kes on pigem tagasihoidlikumad ja kaalutlevad. Elurõõmu ja energiaga suudetakse võluda ka kõige kinnisemaid inimesi. Nad on huvitavad, rõõmsameelsed ja impulsiivsed. Toovad ellu midagi uut. Seal on ainult üks viga. Varem või hiljem nad väsivad stabiilsusest. Ekstravert ei sobi kokku kodust elu armastava partneriga. Talle on alati tähtis ümbritseda end sõpradega ja nautida kvaliteetaega suuremas seltskonnas. Publik on hea, sest siis võib tunda end maailma nabana.

Eks meis kõigis on peidus nii üht kui teist, kuid vanuse ja elukogemusega hakkame tahtma enda kõrvale kedagi, kellega ei pea kodus võitlema, ennast õigustama ja käitumist pidevalt selgitama. Seetõttu püsivad suhted erialakaaslaste vahel suurema tõenäosusega. Palju parem on koos olla endale sarnasega. See ei tähenda, et peaksid minema endale klooni otsima, vaid leia keegi, kellega jagate ühesugust maailmavaadet, põhimõtteid, haridustaset jne. Keegi, kes on sulle piisavalt sarnane, kuid samas ka erinev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles