Mehe naeratus paneb naise alistuma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mehe naeratusel (isegi kui see ei ole heatahtlik), võib olla naisele kummaline mõju. Ajakirjas Personality and Social Psychology Bulletin avaldatud uuringu järgi paneb mehe naeratus naise talle alluma.

Kolme eksperimendi käigus jälgisid uurijad, kuidas mõjub mehe naeratus naise kehakeelele ning kuidas ta meest tajub, kirjutab Prevention.

Kui mees oli domineerivas rollis (antud juhul jagas ta instruktsioone), siis meeldis ta naistele rohkem, kui ta naeratas – seda isegi juhul, kui naeratusele järgnes varjamatult seksistlik avaldus. Ka muutsid naised mehe naeratuse peale oma kehahoiakut.

Uurijate sõnul võib ilmselge seksistlik käitumine naiste alandlikkust hoopis suurendada, kui seda naeratuse taha varjata. Kehakeele eksperdi Patti Woodi selgitusel on see osalt põhjustatud sellest, et naised sõltuvad suhtlemisel rohkem kehakeelest kui mehed. Isegi, kui öeldu ja nähtu ei käi omavahel kokku, siis usaldab naine pigem kehakeelt, sest naeratus teeb suhtluse sõbralikumaks.

Woodi sõnul on see stsenaarium eriti oluline töösituatsioonis, sest naine peab jääma enesele kindlaks ja käituma ametlikult.

Proovi järgnevat, et kontrollida oma reaktsiooni kehakeelele.

Tea, mida sa soovid

Sea endale enne kohtumist või koosolekut kindel eesmärk, sest see aitab sul vältida ebakindlusest või ärevusest tulenevaid žeste, kehaasendeid ja kogelemist.

Jälgi end

Passiivses rollis naine enamasti väldib silmsidet, tõstab lause lõpus hääletooni või naeratab rohkem kui vaja. Naeratamine jätab Woodi sõnul naisest alluva mulje. Kui tahad öelda midagi mõjukat, aga ise naeratad, siis tundub öeldu nõrk. Harjuta silmast-silma suhtlemist ja märka seda, kui kipud olulise vestluse ajal naeratama.

Ole tähelepanelik

Ära vaata ainult seda, mida mehe keha teeb, sest see ei anna tõenäoliselt olukorrast täit pilti. Mõtle järele, mida ta ütles, enne kui vastad. Kui ta ütles midagi häbitut ning sina naeratad ja tõmbud koomale, siis lasedki tal nii käituda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles