Piret Ilves: moeloome pole töö, see on mu elu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Ilves
Piret Ilves Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Moekunstnik Piret Ilves (28) teadis juba põhikooli ajal, millega ta tegeleda soovib. Selle nimel on ta teinud teadlikke valikuid ja näinud ka tublisti vaeva. Moekunsti peab ta enda eluks.

Piret Ilves iseloomustab oma loomingut märksõnadega minimalistlik, naiselik ja šikk. Kollektsiooni luues on talle kõige tähtsam saada paika kolm komponenti - värv, vorm ning siluett, et luua neist huvitav tervik. «Mulle meeldib töötada vähesega - võtta kindlad detailid ja neid ümber paigutades, suurendades, vähendades, luua kogu aeg midagi uut,» selgitas ta. «Väga tähtsal kohal on ka kangaste valik, seega kasutan alati vaid naturaalseid villa ja siidi kangaid.»

Eestlasi peab moekunstnik pigem romantikuteks. Kuna tema enda looming esindab põhjamaist minimalismi, siis tähendab see Pireti sõnul koheselt nišši. «Kui võrrelda igapäevaseid rõivaid õhtukleitidega, siis loon ma kollektsioonides ikka rõivaesemeid, mis on oma iseloomult praktilised – kleidid, mantlid, seelikud. Õhtukleite valmistan vaid eritellimustena ja loomulikult naudin ka seda protsessi,» tunnistas ta.

Piret Ilves on suur 50ndate lõpu ja 60ndate alguse elegantsi austaja. Teda inspireerivad puhtad jooned, sümmeetria ja huvitavad vormid. «Mulle meeldib mängida siluetiga. Mõte hakkab alati lendama, kui mulle satub kätte tükk ilusat siledapinnalist villakangast,» märkis ta.

Moekunst on elu

Moekunstnikuks tahtis Piret saada juba põhikoolis ning sellest ajast saati ongi ta enda kinnitusel selle nimel tööd teinud. «Esimene terviklik kollektsioon, mis avalikkuse ette jõudis, sündis 2008. aastal SuperNoova võistluse tarvis, edasiarendusena minu bakalaureusetöö kollektsioonist. Sellest ajast alates olen regulaarselt loonud kaks kollektsiooni aastas. Aga loomulikult juba enne seda, õpingute ajal, täitsin individuaaltellimusi,» lisas ta. «Sada protsenti pühendasin end oma rõivamärgi rajamisele 2009. aasta talvel. Sellest hetkest alates on minu igapäevane töökoht Piret Ilves Moemaja Tallinna vanalinnas.»

Praegused saavutused on Piretile väga loomulikud, sest ta on kõige selle nimel teadlikult tööd teinud ja ennast arendanud. Oktoobris esitletakse teiste seas ka Piret Ilvese moeloomingut Tallinna moenädalal. Ise ta tõdes, et ükski töökoht ega projekt ei ole olnud tema jaoks juhuslik - kõigel on mõte ja eesmärk.

«Mul on võimalus tegeleda sellega, mis mind tõeliselt huvitab ja seega ei suhtu ma sellesse kui töösse, see on mu elu,» ütles ta. «Eestis ei ole raske end moekunstnikuna tõestada, kui sa teed midagi, millesse sa usud ja leiad inimesed, kes oskavad seda hinnata. Keeruliseks läheb siis, kui hakata Eestist väljapoole vaatama.»

Soovitusi sügistalviseks hooajaks

Pireti arvates on positiivne, et eesti naised on väga moeteadlikud, kuid nad võiksid selle teadlikkuse põhjal luua endale isikupärast stiili. «Teiseks võiksid naised unustada teksapükste olemasolu ja hankida endale kohe mitu-mitu kleiti,» soovitas ta. Meestelt ta moeteadlikkust ei ootagi, kuid lisas, et tahaks näha vaid rohkem hoolitsetust ja läbimõeldust, et kui mees ja naine välja lähevad, siis poleks kõrvuti kokteilikleit ja väljaveninud T-särk.

«Suurim trend käesoleval hooajal on värv,» märkis Piret. «Ühes otsas on küpsed ja mahlakad punased, rohelised; teises otsas pastellid. Moemaja sügistalvise kollektsiooni seisukohalt on fookuses mantlid ja nende funktsionaalsus ilma muutudes. Enne moenädalat ei tahaks rohkem saladuseloori kergitada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles