:format(webp)/nginx/o/2025/05/06/16824775t1hebe9.jpg)
Tervise nimel tasub süüa vähetuntud, madala kalorsusega Aasia päritolu marja, mis aitab lisaks vähiriski vähendamisele ka paremini magada. Jutt on goji-marjadest, mis väikese suuruse kiuste on muljetavaldavalt suure toiteväärtusega.
Näiteks viis supilusikatäit magustamata kuivatatud goji-marju sisaldavad 3,64 grammi kiudaineid ja 7500 ühikut A-vitamiini. Koos aitavad need ained vähendada süsteemset põletikku ja oksüdatiivset stressi – kaks tegurit, mida sageli seostatakse vähi tekkega. Lisaks toetavad kiudained soolestiku tervist ja aitavad kaitsta seedetrakti vähivormide, näiteks jämesoolevähi eest.
Juba ainuüksi kiudained mängivad rolli seedeelundkonna vähkide ennetamisel. 2023. aasta ülevaates ajakirjas Nutrients analüüsiti seost kiudainete ja vähi vahel. Leiti, et suurem kiudainete tarbimine aitab vähendada muu hulgas mao- ja jämesoolevähi riski.
Mitmed uuringud on seda potentsiaali laboritingimustes testinud. Näiteks 2022. aastal avaldatud uuringus ajakirjas F1000Research uuriti goji-marja ekstrakti mõju suuvähirakkudele. Tulemused viitasid võimalusele, et goji-marjaderivaadid võivad pärssida olemasolevate vähirakkude kasvu – mis mõistagi ei asenda ravi.
Kui soovid oma menüüsse lisada vähivastaseid toite, on goji-marjad suurepärane valik. Kuivatatud kujul sobivad need hästi nii putrudesse, salatitesse, müslidesse kui ka jogurtisse. Samuti saab neid nautida vahepalana otse pakist, kirjutab HealthDigest.
Oluline märkus: goji-marjad mõjutavad teatud ravimite toimet, sealhulgas verevedeldajaid ning mõningaid diabeedi- ja vererõhuravimeid. Kui tarvitad mõnda neist, konsulteeri enne goji-marjade lisamist oma toidusedelisse kindlasti arstiga.