:format(webp)/nginx/o/2025/04/20/16789181t1h2531.jpg)
Kuigi tervislikku toitu võiks süüa igas vanuses, toob ämmaemand ja integreeriva meditsiini arst Aviva Romm välja toidustaarid, mis on eriti kasulikud just teatud eluetappides. Nimelt kogeme elu jooksul mitmeid hormonaalseid muutusi – näiteks puberteet, rasedus ja menopaus on neist suurimad –, mistõttu on kasulik teada, millised toidud toetavad keha igas eluperioodis.
40.-50. eluaastates soovitab Romm keskenduda ühele kindlale supertoidule: maguskartulile. Allpool selgitab ta, miks see toit on just sel eluperioodil eriti kasulik.
Kui östrogeeni- ja progesteroonitase hakkab vanuse kasvades langema (tavaliselt just 40.- 50. eluaastate vahel), võib seedimine muutuda aeglasemaks ja raskemaks. Igaühe keha on erinev, kuid Romm märkis, et paljud inimesed ei seedi teravilju enam nii kergesti.
Maguskartul seevastu pakub rikkalikult täisväärtuslikke süsivesikuid, mida keha omastab kergesti. «Maguskartul on suurepärane nii seedimisele kui ka jääkainete väljutamiseks,» selgitas Romm. «Neid on lihtne seedida.»
See on tänu maguskartuli suurele resistentse tärklise sisaldusele – see on süsivesiku liik, mis on eriti hea soolestikule. Resistentne tärklis läbib peensoole seedimata kujul ning jõudes käärsoolde, käärib seal ja toimib prebiootikumina.
(Nipp: kui soovid suurendada bataadis resistentse tärklise sisaldust, lase sellel pärast küpsetamist öö läbi külmkapis seista ja soojenda enne söömist kergelt üles.)
Lisaks seedimisele on maguskartul tõeline toitainete pomm – see sisaldab ohtralt antioksüdante ja mineraale, millel on vananedes üha suurem tähtsus. A-vitamiin, C-vitamiin, mangaan, B6-vitamiin, magneesium ja kaalium on vaid mõned näited väärtuslikest ühenditest, mida bataat sisaldab, kirjutab MindBodyGreen.