Päevatoimetaja:
Ele Kalda
Saada vihje

Mida vähem seda toiduainet sinu taldrikul, seda rohkem eluaastaid kalendris

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Kui arvad, et või teeb kõik paremaks, tasub uuesti mõelda. Uus teadusuuring näitab, et inimestel, kes söövad palju võid, on suurem risk enneaegu surra. Uuringus jälgiti umbes 221 000 keskealist osalejat, kellel polnud varasemaid tõsiseid terviseprobleeme, nagu südamehaigused, diabeet, vähk, Alzheimeri tõbi või hulgiskleroos.

Kolme aastakümne jooksul täitsid osalejad iga nelja aasta järel toitumisküsimustikke, kus nad andsid ülevaate oma või- ja taimsete õlide tarbimisest. Uuringuperioodi jooksul suri 50 932 inimest, neist 12 241 vähki ja 11 240 südamehaiguste tõttu. Ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud tulemused näitavad, et inimesed, kes sõid kõige rohkem võid, surid uuringu jooksul 15 protsenti suurema tõenäosusega. Samal ajal oli taimsetel õlidel vastupidine mõju – neid eelistanud inimestel oli 16 protsenti väiksem tõenäosus enneaegu surra.

Professor Yikyung Park selgitas, et või ja taimsete õlide erinev mõju pikaealisusele tuleneb rasvade koostisest. «Või sisaldab peamiselt küllastunud rasvu, mis tõstavad halba kolesterooli ja suurendavad südamehaiguste riski,» ütles ta. «Taimsetes õlides seevastu on küllastumata rasvad, mis parandavad vere lipiidide taset ja aitavad vähendada põletikku kehas.»

Tagasi üles