Paljude lemmikmaiustuse šokolaadi liigsöömine võib teadupoolest põhjustada kaalutõusu, hammaste lagunemist ning suurendada südamehaiguste, II tüübi diabeedi ja suure kolesteroolisisalduse riski. Aga kas see võiks olla ka surmav? Kindlasti — kui seda piisavalt palju süüa.
Just selline kogus šokolaadi võib olla surmav (1)
Seda magusat maiust valmistatakse kakaoubadest, mis sisaldavad kerget stimulanti teobromiini. Suurtes kogustes võib teobromiin olla mürgine.
«Teobromiin häirib närvisüsteemi, hingamissüsteemi ja südame-veresoonkonna süsteemi (nt veresoonte laienemine) tööd ning põhjustab ka liigset urineerimist,» kirjutas dr Naveed Saleh oma blogipostituses Psychology Today jaoks.
«Väga suurtes kogustes võib see põhjustada südame löögisageduse tõusu, higistamist, värisemist, isukaotust, tugevat peavalu ja vererõhu langust,» lisas Saleh.
Popular Science märgib, et inimestel loetakse toksiliseks teobromiini annust, mis on 1000 milligrammi iga kehakaalu kilogrammi kohta.
Umbes 68 kg kaaluv inimene peaks mürgistuse saamiseks sööma umbes 68 000 mg teobromiini.
Teobromiini sisaldus varieerub sõltuvalt šokolaadi tüübist. Valgest šokolaadist leiab seda vähe, kuid piimašokolaadis (2,4 mg teobromiini grammi kohta), tumedas šokolaadis (5,5 mg grammi kohta) ja küpsetusšokolaadis (16 mg grammi kohta) on seda rohkem, märgib Popular Science.
Väljaande arvutuste kohaselt võiks 75 kg kaaluv inimene teoreetiliselt surmavalt üleannustada, süües 711 tavalist Hershey piimašokolaadi batooni, 7084 Hershey šokolaadisuudlust või 332 tavalist Hershey tumeda šokolaadi batooni. Ühtki sellist juhtumit pole aga kunagi registreeritud.
Kuigi inimesed suudavad teobromiini kiiresti metaboliseerida, ei suuda paljud loomad seda teha.
Teobromiin on peamine põhjus, miks šokolaadi ei tohiks anda koertele, kassidele ega lindudele.