Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Eesti moelooja näitab, kuidas maaelu romantika hoiab varbad soojas

Copy
Vilve Undi värske kollektsioon «Äärelinna naised».
Vilve Undi värske kollektsioon «Äärelinna naised». Foto: Laura Palling

Mood peegeldab alati oma ajastut ja ühiskonda, usub Eesti moekunsti elav legend Vilve Unt. Me otsime moes just püsiväärtusi ja kindlustunnet, mida ka Unt oma loominguga väljendab. Tema uus kollektsioon «Äärelinna naised,» mis jõuab publiku ette Tallinn Fashion Weekil, toob igapäevaellu soojust ja värviküllust.

Undi sõnul pole rõivas pelgalt kehakate, vaid emotsioonide kandja, mille kaudu saab väljendada isiklikku lugu ja loovust. Ta ammutab inspiratsiooni Eesti rahvakunstist, kus iga rõivaese oli omamoodi ehe ja näitas kandja käsitööosavust ning oskust sobitada kokku erinevaid mustreid ja värve.

Moelooja Vilve Unt.
Moelooja Vilve Unt. Foto: Mihkel Maripuu

«Rõivas võib olla kui kunstiteos, millel on ajatu väärtus,» räägib Unt. Tema kollektsioonis pole vaid uued rõivad – seal on ka asju eelmistest kollektsioonidest, mille kõrge kvaliteet ja ajatult stiilne disain annavad neile pika kandmisaja. Selline lähenemine rõhutab, kui oluline on tarbida säästlikult ja teadlikult, pakkudes alternatiivi kiirele moetööstusele.

Kui on külm, tõmba rahus peokleidile kampsun peale. 
Kui on külm, tõmba rahus peokleidile kampsun peale. Foto: Sander Halliste

Vilve Unt on aastaid jälginud vanema generatsiooni riietumisharjumusi väiksemates linnades ja külades. Tema looming on justkui ood maale, kus rõivad on praktilised, soojad ja kaunilt kihilised. Tänapäeval, kui paljudele linnastunud inimestele tundub maaelu sarm midagi uut ja värsket, muutub selline praktiline ja funktsionaalne riietus ootamatult atraktiivseks. Külma sügise jaoks mõeldud villased kampsunid ja seelikud ei paku mitte ainult soojust, vaid ka rõõmsat meeleolu läbi värvikülluse. Mis võiks olla parem, kui mähkida end mugavalt sooja villasesse kampsunisse ja tunda end samal ajal stiilsena?

Vilve Undi loomingust õhkub maaelu romantikat ja kodutunnet, mis teeb iga eseme veelgi armsamaks.
Vilve Undi loomingust õhkub maaelu romantikat ja kodutunnet, mis teeb iga eseme veelgi armsamaks. Foto: TFW

Sellise moekunsti tuum peitub praktilisuses. Kui on külm, tuleb lisada uus kiht – villased sokid, soojad seelikud ja porikingad aitavad talvele vastu astuda. Peamine on, et rõivad katavad, kaitsevad ja pakuvad soojust. Nagu Unt ise sõnastab, pole ilma taskuteta eputamisrõivad üldsegi vajalikud – oluline on, et riided täidaksid oma põhifunktsiooni.

Selle kõige juures õhkub tema loomingust ka maaelu romantikat ja kodutunnet, mis teeb iga eseme veelgi armsamaks. Ning kindlasti jääb see kollektsioon silma kõigile, kes otsivad midagi praktilist, ent samas hingega loodud ja kaunist.

Külma sügise jaoks mõeldud villased kampsunid ja kihilised seelikud ei paku mitte ainult soojust, vaid ka rõõmsat meeleolu läbi värvikülluse.
Külma sügise jaoks mõeldud villased kampsunid ja kihilised seelikud ei paku mitte ainult soojust, vaid ka rõõmsat meeleolu läbi värvikülluse. Foto: TFW

Eesti oodatuim moesündmus Tallinn Fashion Week toob 22.–25. oktoobril Kultuurikatlas publiku ette Eesti disainerite kõige uuemad kodumaised kollektsioonid. Sõel on tihe, lavale pääsevad vaid parimad tegijad! Lisaks selgub, kes võidavad Eesti mainekaimad moeauhinnad Kuldnõela ja Hõbenõela. Otsusta, kes väärib publiku lemmiku tiitlit ja võida tõeliselt uhkeid auhindu! Hääletada saab siin.

Anna ise hääl ning jaga linki ka oma sõpradele – parim peab saama pärjatud!

Kõik moenädala kuumad uudised leiad erirubriigist Tallinn Fashion Week.
Sügisene Tallinn Fashion Week on Eesti suurim moesündmus. Viie päeva jooksul saab nautida parimate kodumaiste disainerite autorikollektsioonide esmaesitlusi. 

Sügisene programm on sel korral tavapärasest erinev – Kuldnõela gala eel avatakse moenäitus ja on ka täiesti eraldi lisapäev. Moenäitusel Odi et Amo esitlevad oma loomingut Ketlin Bachmann ja Riina Põldroos. Programmi on lisandunud värskeid disainereid, kes pole varem moenädalal osalenud, aga ka neid, kes Eestis juba mõnda aega toimetanud, kuid pole ammu etendusi korraldanud.

Foto: TFW

Vanad ja uued lemmikud

Sügisel 2024 esitlevad oma loomingut palavalt armastatud Mammu Couture, Liina Stein, Vilve Unt, Brand NO.8 ning äsja New Yorgis oma loomingut näidanud Nora Isle. Uudisena toob Amanjeda by Katrin Kuldma moelavale tervikliku meestele loodud kollektsiooni esimest korda eraldiseisva etendusena. 

Moenädalale paneb sädeleva punkti Aldo Järvsoo suurejooneline moevaatemäng, mis märgib geeniuse 30 aasta täitumist loomingulisel areenil. Aldo 26 aasta tagust Niguliste etendust mäletatakse siiani, uus ajalugu loov spektaakel toimub samuti Nigulistes ja sõltuvalt ruumi mõõtmetest väga piiratud publikule.

Kes teritavad pilku uute tulijate debüütetenduste asjus, võiksid kalendrisse märkida Katta Grüner II, Hertta ja Mai Niemi etendused. Ja moepubliku südame võitnud Sibille Maask astub sel sügisel lavale täiesti omaette etendusega!

Kes otsib moodi, mida otsekohe selga panna, leiab väärt ideid Althea, Alpaka ja Siret Designi kollektsioonidest. 

Kes jahib põnevust, hulljulgust ja eredaid elamusi, võiks kindlasti koha sisse võtta Toivo Freeman Pildi etendusel – tema julgus ja paljastused ajavad konservatiivsemal moepublikul harja punaseks. Teine kindel raputaja on Perit Muuga – mingid maitsepiirid teda ei huvita, metsik loovus pääseb lahti. Carol X Ott kuulub noore talendina alati kõige meeldejäävamate autorite sekka ning rabada plaanib see tulihing selgi korral. 

Tipptegijate seast oskavad suurepäraselt etendust pakkuda õige mitmed, aga päris kindlasti ühendab draama, kontrastid, meisterlikkuse ja energia Kirill Safonov.

Hõbenõela nominent Johanna Paiste (Ärni Blum).
Hõbenõela nominent Johanna Paiste (Ärni Blum). Foto: Erlend Štaub / TFW

Kuldnõela nominendid on Oksana Tandit, Arina Baranovskaja (Iris Janvier), Tiina Talumees.

Hõbenõela nominendid on Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa), Karl-Christoph Rebane, Johanna Paiste (Ärni Blum).

Soeta Tallinn Fashion Weekile pilet SIIT ning Aldo Järvsoo laupäevasele moeetendusele pilet SIIT.

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale 22. oktoobril toimuval Kuldnõela galal. Sügisest Tallinn Fashion Weeki esitleb Absolut, toetavad Freixenet, Lavazza, Fazer, Goldtime, Oribe, Salonshop, Aili Puss Education, Perwoll, Kalev Spa Hotell & Veekeskus. Kuldnõela ja Aldo Järvsoo etenduste meigid teeb Macta Beauty. Kuldnõela esitleb Kaubamaja, auhinnad panevad välja Goldtime, Kaubamaja ja Kalev Spa Hotell & Veekeskus.

Foto: TFW
Tagasi üles