Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

PROOVI JÄRELE Selle lihtsa nipiga saad küüntelt kollase tooni maha

Copy
Foto: Shutterstock

Kollased küüned võivad teha murelikuks, kuid paanikaks pole põhjust – nende taga võivad olla mitmed tegurid ja enamasti ei ole kollakast toonist raske lahti saada. Muidugi võib alati lihtsalt küüned ära värvida, kuid on ka lihtsaid koduseid lahendusi, et olukorda parandada.

Dermatoloogi Rachel Maimani sõnul võivad küüned kollaseks minna nii kosmeetilistel kui ka tervislikel põhjustel. Vahel harva on kollased küüned ka pärilikud. Siin on mõned levinumad kollaste küünte põhjused.

Tume küünelakk

Kui eelistad küüntel sügavaid tumedaid toone, võib lakkide pigment küüned kollaseks võõbata. «Värv reageerib küünte keratiiniga ja muudab selle kollaseks,» ütles Maiman. See pole vaid kosmeetiline probleem – küüneplaat muutub ka hapramaks.

Küüneplaadi eraldumine

Onühholüüs ehk küüne eraldumine küünesängist teeb samuti küüned kollaseks. See seisund võib tulla trauma, kemikaalide, ravimite või põletikuliste haiguste tõttu, nagu psoriaas.

Suitsetamine

Korduv kokkupuude tubakatõrvaga muudab küünte värvi.

Isepruunistajate kasutamine

Kui isepruunistaja toimeaine dihüdroksüatsetoon satub sõrmedele, võivad küüned tumeneda.

Karoteneemia

Liigne beetakaroteen muudab küüned ja naha kollaseks. Juhtuda võib see siis, kui süüa liiga palju porgandit. See ei ole ohtlik ning kaob, kui porganditega piiri pidada.

Seennakkused

Seeninfektsioonid, nagu jalaseen, võivad küüneplaadi paksenemise ja prahi kogunemise tõttu küüned kollaseks teha.

Vitamiinipuudus

E-vitamiini või valgupuudus teeb küüned hapraks ja muudab nende värvi.

Mida teha?

Õnneks on kollastest küüntest hõlbus lahti saada. Kui põhjus on kosmeetiline (nt küünelakk või isepruunistaja), soovitas Maiman kasutada küüntel mõnda aega heledamaid toone või kanda isepruunistajat peale kinnastega. Tugevamate plekkide korral soovitab ta vesinikperoksiidi lahust:

  • Segage 3–4 spl vesinikperoksiidi ja 120 ml vett.
  • Leota küüsi kaks minutit, seejärel hõõru neid õrnalt pehme hambaharjaga ja loputa veega. Toimi nii kaks-kolm korda nädalas.

Kui kollased küüned on tingitud terviseprobleemidest, siis tuleb vajadusel konsulteerida arstiga, vahendab MindBodyGreen.

Tagasi üles