Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

See on peamine sümptom, mis viitab D-vitamiini puudusele

Copy
Foto: Shutterstock

Vitamiinipuudus võib esialgu tunduda tühise probleemina, kuid tegelikult põhjustab see hulgaliselt ebameeldivaid kõrvaltoimeid, millest paljud mõjutavad su igapäevaelu.

D-vitamiin on üks olulisemaid vitamiine ja selle puudus võib tekitada tunde, et midagi on paigast ära. Madala D-vitamiini taseme sümptomeid on lihtne tähelepanuta jätta või seostada teiste põhjustega.

Peamine märk D-vitamiini puudusest

Kuigi D-vitamiini puudus võib esile kutsuda mitmeid sümptomeid, on kõige olulisemaks märgiks pidev väsimus ja üldine halb enesetunne. «Madal D-vitamiini tase soodustab väsimust,» selgitas spetsialist B. J. Hardick. «Piisavalt D-vitamiini aitab seda probleemi lahendada.»

Mitmed uuringud on kinnitanud seost väsimuse ja D-vitamiini puuduse vahel. Näiteks 2019. aastal ajakirjas EPMA Journal avaldatud uuringust selgus, et 90 protsenti hulgiskleroosiga patsientidest kannatavad ka D-vitamiini puuduse käes. Pärast D-vitamiini taseme tõstmist paranes nende elukvaliteet ja väsimus vähenes.

Väsimusega kaasnevad sageli ka valutunne ja üldine loidus. Need sümptomid koos halva tuju või sagedase haigestumisega võivad olla eriti häirivad talveperioodil, kui paljude meeleolu niigi langeb.

Millal võiks D-vitamiini taset kontrollida?

Kui tunned, et oled pidevalt väsinud, aga oled pannud selle näiteks töökoormuse või unepuuduse arvele, võib see olla märk, et tasub kontrollida oma D-vitamiini taset.

Muud märgid D-vitamiini puudusest

Kuna D-vitamiin osaleb paljudes keha funktsioonides, võib selle puudus põhjustada mitmeid probleeme, näiteks:

  • depressioon,
  • nõrgenenud immuunsüsteem,
  • põletikud,
  • kilpnäärmeprobleemid,
  • seedimisprobleemid,
  • halb hingeõhk,
  • lihasmassi kadu.

Kuna D-vitamiini sisaldavaid toiduaineid pole palju ja päikeselt piisava koguse saamine on keeruline (eriti talvel), on D-vitamiini toidulisandi kasutamine tõhus viis end aidata, kirjutab MindBodyGreen.

Tagasi üles