Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Teadlased avastasid kõhukinnisuse varjatud põhjuse

Copy
Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud, et teatud mikroorganism võib mõnel inimesel põhjustada seedeprobleeme. See võib avada uusi võimalusi kõhukinnisuse tõhusamaks raviks.

Cedars-Sinai meditsiinikeskuse teadlased analüüsisid enam kui 1500 inimese andmeid ja leidsid, et osalejatel, kelle soolestikus esines liiga palju arheed – metaani tootvaid mikroorganisme – oli suurem tõenäosus kannatada kõhukinnisuse käes. Neile võiks kasu tuua isikupärastatud raviplaan, mis keskendub nende sümptomite algpõhjustele.

Kõhukinnisuse sümptomid on puhitus, kõhuvalu ja raskused roojamisel. Tingitud võib see olla mitmest tegurist, sealhulgas kiudainetevaesest toidust, vähesest liikumisest, ravimite kõrvaltoimetest, uneprobleemidest või stressist. Uuring näitab, et ka soolestiku mikroorganismide tasakaalutus võib olla oluline tegur kõhukinnisuse tekkel.

Soolestiku mikrobioom koosneb mikroorganismidest, sealhulgas bakteritest ja pärmidest, mis elavad seedesüsteemis ja aitavad toitu seedida ning toitaineid omastada. Terve mikrobioom on rikkalik ja mitmekesine, kuid kui üks mikroorganismide tüüp muutub domineerivaks, võib see põhjustada seedeprobleeme, nagu kõhukinnisus või kõhulahtisus.

Tavaliselt ravitakse kõhukinnisust lahtistitega, kuid need aitavad ajutiselt ilma probleemi algpõhjust lahendamata. Lisaks võivad lahtistid mõnikord isegi sümptomeid, nagu puhitus või kõhulahtisus, süvendada.

Kuid selle uue avastuse valguses võib tulevikus olla võimalik leida sihipärasemaid ravimeetodeid neile, kelle kõhukinnisus on seotud arheede liigse kasvuga soolestikus.

Diagnoosi saab määrata suhteliselt lihtsalt hingamistestiga, mis mõõdab metaanitaset. Kui soolestikus on liiga palju arheed, toodavad need rohkem metaani, mis jõuab vereringesse ja kopsudesse ning lõpuks väljahingatavasse õhku, kus seda saab mõõta. Pärast diagnoosi saavad patsiendid järgida raviplaani, mis hõlmab antibiootikume ja spetsiaalset dieeti, et pärssida arheede kasvu soolestikus.

See julgustab tervishoiutöötajaid keskenduma rohkem mikrobioomi uuringutele ja kliinilistele katsetele, et muuta patsientide ravi tõhusamaks, vahendab Newsweek.

Tagasi üles