Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

PEA PIIRI Uuring leidis seose selle toidu ja jämesoolevähi vahel

Copy
Foto: Shutterstock

Kuna jämesoolevähki esineb üha rohkem ka noorte seas, teevad teadlased kõik endast oleneva, et aidata inimestel riske vähendada. Tänu uuringutele on juba mõnda aega teatud, et inimestel, kes söövad rohkem töödeldud liha, eriti töödeldud punast liha, on suurem risk haigestuda jämesoole- ja ka teistesse vähivormidesse, kuid Clevelandi kliiniku teadlaste värske uuring leidis veel midagi hirmutavat.

Teadlased leidsid, et punase liha ja töödeldud liha lagundamise käigus tekkivad kõrvalproduktid metaboliidid tõstavad jämesooleriski noorematel täiskasvanutel. Uuringu teeb ainulaadseks, et kasutati tehisaru, et mõista seost toidu kõrvalsaaduste ja soolestiku mikrobioomi vahel.

Kasutades tehisaru algoritmi nii nooremate kui ka vanemate jämesoolevähki põdevate inimeste andmete analüüsimiseks, leidsid teadlased, et noorematel inimestel oli veres rohkem punasest lihast ja töödeldud lihast pärinevaid metaboliite kui seda haigust põdevatel vanematel inimestel.

Mis täpselt on punane liha ja töödeldud liha?

Punane liha tähendabki, et liha on toorena punane. Töödeldud liha võib olla veidi keerulisem mõista, sest selle alla kuuluvad ka küllaltki tervislikuks peetud kana- ja kalkunivorst ning vinnutatud liha. Täpsemalt tähendab töödeldud liha kõiki lihatooteid, millele on lisatud säilitusaineid või on neid suitsutatud-soolatud.

See ei tähenda, et neid kunagi süüa ei võiks, kuid tasuks piirata. Kui süüa aeg-ajalt juustuburgerit, ei tähenda see, et jämesoolevähi risk tõuseb.

Tegelikult ei ole ühtegi toitu, mis tekitaks või raviks vähki, loeb üleüldine elustiil. Tuleks süüa rohkesti puuvilju, köögivilju, kiudaineid ja täisteratooteid. Lisaks näitavad uuringud, et kiudainerikas toidusedel vähendab üldist jämesoolevähi riski. Ka regulaarne trenn, mittesuitsetamine ja alkoholi piiramine aitavad üldist vähiriski vähendada, kirjutab Huffington Post.

Tagasi üles