Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

LOODUSLIK STRESSIMAANDAJA See on tervise tõuge, mida oled pikalt igatsenud

Copy
Ashwagandha´t kasutatakse enim stressiga toimetulekuks ja depressiooni leevendamiseks, mis aitab saavutada ka parema une.
Ashwagandha´t kasutatakse enim stressiga toimetulekuks ja depressiooni leevendamiseks, mis aitab saavutada ka parema une. Foto: Shutterstock

Hiljuti on sotsiaalmeedias hakanud levima ashwagandha kasutamine. See on ravimtaim, millel on potentsiaal võimendada kõike alates stressi leevendamisest kuni sportlike saavutusteni, kuid sellel on veel mitu head märkimisväärset omadust. Sellega ei tohiks siiski liialdada, sest see ei pruugi kõigile sobida. 

Ashwagandha on mitmekülgne ravimtaim, millel on traditsioonilises meditsiinis rikas ajalugu. Seda selle tõttu, et isegi toidulisandina võttes on sellel mitu kasulikku tervisehüve. 

Vähendab stressi ja ärevust 

Uuringud näitavad, et ashwagandha toidulisandid alandavad stressihormooni taset ja parandavad üldist unekvaliteeti. See sobib neile, kes otsivad stressileevendust loomulikul viisil. 

Sportlastele kasulik 

Uuringute järgi suurendab ravimtaim füüsilist jõudlust, lihasjõudu ning parandab veres olevat hapnikusisaldust. Kasuks tuleb ashwagandha kasutamine vahetult enne sportlikku sooritust. 

Vaimne tervis 

Ashwagandha pakub leevendust erinevate vaimse tervise seisundite käsitlemisel. Uuringud on küll piiratud, kuid näitavad, et see võib vähendada depressiooni ja ärevuse sümptomeid, eriti inimestel, kellel on skisofreenia või bipolaarne häire. 

Meeste viljakus 

Lisaks muudele headele omadustele parandab ashwagandha sperma kvaliteeti ja testosterooni, muutes selle potentsiaalseks meestele, kes seisavad silmitsi viljakuse probleemidega. 

Veresuhkru tase

Kuna ashwagandha reguleerib veresuhkru taset, vähendab see põletikku ja parandab ajufunktsiooni. Esialgsete uuringute andmetel võib see aidata parandada mälu ja kognitiivseid võimeid, eriti eakatel. 

Parem uni 

See on valdkond, kus ashwagandha pakub kõige suuremaid lootusi. Selleks, et hästi magada, ei ole tihtipeale vaja võtta kangeid unerohtusid, piisab ka ashwagandha vitamiinidest. 

Ashwagandha kapselvitamiinid.
Ashwagandha kapselvitamiinid. Foto: Shutterstock

Tuleb meeles pidada seda, et ashwagandha ei pruugi kõigile sobida, eriti rasedatele või rinnaga toitvatele naistele või neile, kellel on teatud haigusseisundid. 

Tagasi üles