Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

SKANDAALNE SÜÜDISTUS Transsooliseks peetud Brigitte Macroni kulutulena levinud foto läbis faktikontrolli

Prantsusmaa esileedi Brigitte Macron.
Prantsusmaa esileedi Brigitte Macron. Foto: Stephanie Lecocq / POOL / AFP / Scanpix

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni abikaasa Brigitte on aastaid pistnud rinda kõlakatega, et ta on transsooline. Mõned aastad tagasi hakkas levima foto, millel oli alasti ülakehaga Brigitte ja väide, et ta sündis hoopiski mehena. 

42-aastane Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja tema 71-aastane abikaasa Brigitte on õnnelikus abielus, kuid riigi esipaar peab pidevalt võitlema halvustavate märkuste ja laimuga. Neile heidetakse ette suurt vanusevahet ning juba aastaid levivad kuulujutud, et Brigitte on transsooline, kes sündis mehena. 

Sotsiaalmeedias levis kulutulena mustvalge foto, kus vasakul on noormehele iseloomuliku keha ja noore Brigitte näoga inimene, paremal praegune Prantsusmaa esileedi. Võrdleva fotopaari allkirjaks on «Noh, see polegi ju riigisaladus...».

Reutersi faktikontroll lükkas ümber info, et foto vasakul poolel on Brigitte. Foto algne fail on tehtud ühest noormehest ja pildi autor on vabakutseline fotograaf Elena Rostunova.

Brigitte Macron algatas 2021. aastal kohtumenetluse seoses valeväidete levikuga, et ta on transsooline, mehena sündinud naine. Sotsiaalmeedias levisid kuulujutud, et esileedit, endise nimega Brigitte Trogneux'd, pole kunagi olemas olnud ning tema vend Jean-Michel vahetas sugu ja võttis endale Brigitte'i identiteedi. Selle väärinfo levik vallandas vandenõuteoreetikute ja paremusäärmuslaste kuulujuttude laviini.

2022. aastal esitas Brigitte Macron kaebuse laimu pärast kahe naise vastu, kes postitasid 2021. aasta detsembris YouTube'i video, väites, et ta oli kunagi olnud mees nimega Jean-Michel. Väide levis vaid nädalaid enne 2022. aasta presidendivalimisi.

2024. aasta augustis märgati Emmanueli ja Brigitte'i Pariisi olümpiamängudel. Paar osales avatseremoonial ja mitmel spordivõistlusel pealtvaatajatena. 

Tagasi üles