Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

UNUSTAGE TERVISLIKKUS Saja-aastased inimesed söövad krõpsu, joovad viskit ja on vallalised

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tervisenõuded on sageli lihtsad ja ennustatavad – söö rohkem köögivilju, joo vähem alkoholi ja liigu rohkem, aga seda teavad ju kõik. Hoopis huvitavam oleks kuulda tarkuseteri eakate inimeste käest, kes on elanud üle saja aasta ja jagavad oma pika elu saladusi. 

Maailma vanimad inimesed jagavad pika eluea üllatavaid nõuandeid, nagu näiteks krõpsude söömine ja džinni joomine. Kuigi selline konkreetne näide on ilmselt harv nähtus, on aastate jooskul sellele lisandunud mitmeid teisi huvitavaid soovitusi veel. 

Näiteks Polymothist pärit Doris Olive Netting, kes suri 100-aastaselt, arvas, et elas nii kaua tänu igapäevasele klaasile Guinnessi õlut. 

116. eluaastani elanud Susannah Mushatt Jones väidab, et tema pika eluea saladus oli igal hommikul peekoni söömine. 

Richard Overton, kes suri 112-aastaselt, nautis see-eest iga päev sigareid ja viskit kohviga. 

102-aastaselt rääkis Eunice Modlin aga šokolaadi tervislikest omadustest. 

Eelnevad näited tõestavad, et selleks, et pikalt oma elu elada, ei pea ilmtingimata olema tervislik. Kuigi tervislik eluviis tuleb suuresti enda heaolule kasuks. 

Samuti on märkimisväärne, et mõned nendest inimestest on pikalt elamiseks otsutanud vältida suhteid – näiteks 112-aastane Louise Jean Signore on öelnud New York Postile, et tema pika elu saladus peitub abielust ja lastest loobumises. «Kui oled abielus, on sul palju probleeme,» kommenteerib ta.

2050. aasta seisuga on üheks kõrgeima eluajaga kohaks määratud Hispaania tänu tervisliku elustiili edendamisele ja paljudele kõndimiseks sobivatele linnadele. See aitab suurendada igapäevast liikumist ning soodustab ka suhtlemist. 

Lõppude lõpuks on olemas ainult üks kindel viis, kuidas oma eluiga pikendada. «Lihtsalt naudi ja ela hetkes!» on öelnud meie seast 112-aastaselt lahkunud Richard Overton. 

Tagasi üles