Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

SÖÖ, PALJU TAHAD Toidud, mida võid nautida ilma kaalus juurde võtmata

Copy
Kaalu langetamine nõuab pidevat järjekindlust ja motivatsiooni.
Kaalu langetamine nõuab pidevat järjekindlust ja motivatsiooni. Foto: Shutterstock

Kas väldid teatud toite kartuses kaalust juurde võtta? Uskuge või mitte, mõned neist võivad vastupidiselt just kaalust alla võtta! Teeme selgeks, millised on need kõrge kiudainete, valgu ja suure rasvasisaldusega toidud, mis annavad täiskõhutunde ja energia kogu päevaks, ilma et peaksid lisakilode pärast muretsema. 

Tärklisevabad köögiviljad 

Tärklisevabu köögivilju, nagu näiteks spargelkapsas, lillkapsas, seened, porgand, rooskapsas, lehtkapsas ja tomatid, saad nautida ilma kaalus juurde võtmata. Need on rikkad mineraalide, vitamiinide ja kiudainete poolest. Mida suurem on kiudainesisaldus, seda kauemaks see tekitab täiskõhutunde. 

Brokoli on suurepärane C-, K- ja A-vitamiini allikas.
Brokoli on suurepärane C-, K- ja A-vitamiini allikas. Foto: Shutterstock

Kaeratooted

Näiteks on suurepäraseks hommikusöögitoiduks kaerahelbepuder. Lisaks sellele, et kaer on rikas kiudainete ja valkude poolest, on see ka madala kalorsusega, mistõttu on see ideaalne inimestele, kes otsivad suhkrurikastele hommikusöögihelvestele alternatiive. Kiudained ja valgusisaldus vähendab ka nälga ja söögiisu, mis tähendab, et järgmisel toidukorral ei ole enam soovi tarbida kõrge kalorsusega toitu. Kaer on ka täis muid mineraale, nagu näiteks magneesium, tsink, tiamiin ja fosfor, mis on üldise tervise ja heaolu jaoks olulised. 

Kaerahelvestel on tervisele kasulikku omadusi, nagu kaalulangus, kontroll veresuhkru taseme üle ja südamehaiguste riski vähenemine.
Kaerahelvestel on tervisele kasulikku omadusi, nagu kaalulangus, kontroll veresuhkru taseme üle ja südamehaiguste riski vähenemine. Foto: Shutterstock

Pähklid 

Pähklid sisaldavad küllastumata tervislikke rasvu ja valke. Need sobivad suurepäraselt nendeks päevadeks, kui soovid suupisteks haarata midagi kiiret, aga toitvat, näiteks mandlid, sarapuupähklid, pistaatsiapähklid ja Kreeka pähklid. Kodune pähklivõi on suurepärane viis, kuidas hoida söögiisu kontrolli all, kusjuures see on ka kasulik veresuhkru jaoks. 

Pistaatsiapähklites on suurem zeaksantiini ja luteiini sisaldus, mis lisaks kaalulangusele kaitseb silmi sinise valguse põhjustatud kahjustuste eest.
Pistaatsiapähklites on suurem zeaksantiini ja luteiini sisaldus, mis lisaks kaalulangusele kaitseb silmi sinise valguse põhjustatud kahjustuste eest. Foto: Shutterstock

Täidetud munad 

Varem peeti mune kõrge kolesteroolisisaldusega tervisele kahjulikuks, kuid uuringud on need väärarusaamad ümber lükanud. National Library of Medicine'i uuring avastas, et hommikusöögiks munade söömine on aidanud piiratud kalorisisaldusega dieedil olevatel inimestel langetada kehakaalu. Täidetud munad on toitainerikkad, kuna need on täis tervislikke rasvu ja valke. Teise võimalusena võib mune keeta ja süüa neid suupistena krõpsude asemel. 

Munad on nii toitvad, et neid nimetatakse sageli looduse multivitamiinideks. Need sisaldavad ainulaadseid antioksüdante ja võimsaid aju toitaineid, millest paljudel inimestel on puudus.
Munad on nii toitvad, et neid nimetatakse sageli looduse multivitamiinideks. Need sisaldavad ainulaadseid antioksüdante ja võimsaid aju toitaineid, millest paljudel inimestel on puudus. Foto: Shutterstock

Hummus 

Hummuse mõõdukas tarbimine võib suure kiudainetesisalduse tõttu aidata kaalust alla võtmisele kaasa. Uuringud näitavad, et inimesed, kes söövad suupisteteks hummust, tunnevad täiskõhutunnet kauem. Hummust saab nautida näiteks viilutatud porgandi või paprikaga. 

Olenemata sellest, kust hummus pärit on, on jätnud see Vahemere köögile püsiva jälje ja on tänapäevalgi metsikult populaarne erinevate maitsekombinatsioonide, värskete ürtide ja lisandite poolest.
Olenemata sellest, kust hummus pärit on, on jätnud see Vahemere köögile püsiva jälje ja on tänapäevalgi metsikult populaarne erinevate maitsekombinatsioonide, värskete ürtide ja lisandite poolest. Foto: Shutterstock

Madala rasvasisaldusega kodujuust 

Madala rasvasisaldusega kodujuust sisaldab viis grammi rasva, 24 grammi valku, 11 grammi süsivesikuid ja 183 kalorit. Kodujuustu võib korraga süüa suures koguses ja mitte kaalus juurde võtta, sest pool nendest kaloritest pärineb valkudest. 

Võrreldes teiste juustudega on kodujuust madala kalorsusega.
Võrreldes teiste juustudega on kodujuust madala kalorsusega. Foto: Shutterstock

Valgurikkad salatid 

Köögiviljad, nagu salat, lillkapsas ja brokoli sisaldavad rohkesti kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Salati rikastamine kana, munade või veiselihaga hoiab sind hiljem palju söömast või näksimast. Väldi teisi ebatervislikke lisandeid, nagu suhkrurikkad kastmed. Selle asemel tasub teha oma kaste oliiviõlist, avokaadost ja ürtidest. 

Foto: Shutterstock

Kinoa 

Kinoa on suurepärane alternatiiv valgele riisile, kuna see sisaldab rohkesti kiudaineid. Selle valgusisaldus soodustab täiskõhutunnet, aidates oma kaalu kontrolli all hoida. 

Kinoa seeme on täisväärtuslik valk, mis tähendab, et see sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mis on vajalikud hea tervise jaoks.
Kinoa seeme on täisväärtuslik valk, mis tähendab, et see sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mis on vajalikud hea tervise jaoks. Foto: Shutterstock

Supid 

Kui soovite suppi süües kaalust alla võtta, tasub rasva ja koorega mitte liialdada. Lisaks kaalulangusele soodustavad supid ka seedimist. 

Suppide söömine aitab kaasa paremale seedimisele.
Suppide söömine aitab kaasa paremale seedimisele. Foto: Shutterstock

Kreeka jogurt 

Kreeka jogurt on valgurikas, mis aitab säilitada tervislikku kehakaalu ja annab täiskõhutunde. Maitset annab juurde see, kui lisada jogurtile värskeid marju, mis on tervisele suur antioksüdant. 

Kurnatud Kreeka jogurtis on vähem suhkrut kui tavalises jogurtis.
Kurnatud Kreeka jogurtis on vähem suhkrut kui tavalises jogurtis. Foto: Shutterstock

Avokaado 

Avokaados on tervislikke monoküllastamata rasvu, mis hoiavad jällegi suurema isu ära. Lisa röstsaiale avokaado viilud ja naudi kogukat einet! 

Avokaado on vitamiinide C, E, K ja B6, samuti riboflaviini, niatsiini, folaadi, pantoteenhappe, magneesiumi ja kaaliumi allikas.
Avokaado on vitamiinide C, E, K ja B6, samuti riboflaviini, niatsiini, folaadi, pantoteenhappe, magneesiumi ja kaaliumi allikas. Foto: Shutterstock
Tagasi üles