Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

JUBE AVASTUS Stressi sümptomitega maadelnud 36-aastane naine sai kohutava diagnoosi

Copy
Foto: Kuvatõmmis videost / Tiktok

Kui 36-aastane Alexandra Cummings hakkas selle aasta alguses kummalisi sümptomeid kogema, põhjendas ta neid endale tööstressi tulemuse kui hooajalise allergiaga. Kuid üks asi, mida ta kunagi ette ei kujutanud, oli vähk.

Ameeriklanna Alexandra Cummings märkas sümptomeid esimest korda 2024. aasta märtsis. Naine avaldas Newsweekile, et ta tundis end pidevalt justkui pea udus ja tal oli kogu aeg väike palavik. 

Ta püüdis sümptomeid eirata ja tavapärase eluga edasi minna, kuni avastas sümptomi, mida ta lihtsalt ei saanud ignoreerida. Mais tekkis Cummingsi jalas vereklomp.

«Mu jalg valutas nii tugevasti, et ma ei suutnud kõndida. Arstid ei põhjendanud seda ega teinud vereanalüüsi; nad lihtsalt diagnoosisid vereklombi ja soovitasid mul pöörduda oma perearsti poole,» ütles Cummings.

Selle tulemusena määrati talle verevedeldajad ja ta ütles, et tema sümptomid muutusid pärast seda järjest hullemaks. Tal tekkis hunnik uusi tervisemuresid: hägune nägemine, väsimus, pidev peavalu, paistes lümfisõlmed ja öine higistamine.

Naine uskus, et tegemist on uue ravimi kõrvaltoimetega või elumuutustest tulenevate muredega.

«Oli paar erinevat tegurit, millega ma sümptomeid seostasin,» ütles Cummings. «Alustasin lisaks täiskohaga tööle osalise tööajaga tööd ja õppisin uut rolli uues valdkonnas. Oletasin, et tervisemured olid tingitud sellest, et olin mõlemal töökohal ülekoormatud.»

Öist higistamist seostas naine tõusnud õhutemperatuuriga, sest ilmad olid just samal ajal soojemaks läinud. Turses lümfisõlmed olid Alexandrat kimbutanud ka varem: eriti stressiperioodidel ja viiruste ajal.

Lõpuks diagnoosi saamine

Kui nädalad möödusid, olid Cummingsi rasked sümptomid, millega ta silmitsi seisis, juba väga koormavaks muutunud. Lõpuks oli tema elukaaslane Jesse veendunud, et naise tervislik olukord on tõsisem, kui Alexandra arvab, ja ta viis naise erakorralise meditsiini osakonda.

Tehti täielik vereanalüüs ja mõne tunni jooksul sai Cummings teada, et olukord oli palju hullem, kui ta ette kujutas. Talle öeldi, et tal on uskumatult kõrge valgete vereliblede arv ja tõenäoliselt võib see olla ainult üks asi: leukeemia.

Ta viidi kohe teise osakonda, kus tehti rohkem teste ja luuüdi biopsia, enne kui tal diagnoositi haruldane verevähk, äge lümfoblastiline leukeemia, mis moodustab vähem kui ühe protsendi kõigist vähivormidest Ameerika Ühendriikides.

«Mu kõige tugevam tunne oli mure. Hoolitsesin oma ema eest tema vähidiagnoosi ajal ja enne tema surma 2019. aastal – kas minu saatus on sama? Kuidas ma pidin oma sõpradele ja perele seda kohutavat uudist edastama?» rääkis Cummings Newsweekile. «See on klišee, kuid elu on lühike ja keegi meist ei tea, millal meie lõpp saabub. Parim, mida saab teha, on tervitada iga päeva positiivse, kuid realistliku suhtumisega.»

Tagasi üles