Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

PAREM ENNETADA Üllatav menopausi sümptom, mis mõjutab silmi

Copy
Foto: Shutterstock

Perimenopausi ja menopausi ajal esinevad hormonaalsed kõikumised on tavaliselt seotud selliste sümptomitega, nagu kuumahood, ärevus ja tujumuutused, kuid üllatuslikult võib neil olla murettekitav mõju ka teistele kehaosadele, sealhulgas silmadele.

Kuivad silmad, udune nägemine, süvenenud kortsud silmade ümber, kotid silme all, ebamugavustunne kontaktläätsede kandmisel ja punased silmad on mõned kõige levinumad silmadega seotud sümptomid, mida naised võivad menopausi ajal kogeda, selgitas arst Elizabeth Hawkes.

Kuiva silma sündroom mõjutab kuni 61 protsenti perimenopausis ja menopausis naistest. Mõned naised ütlevad, et neil on tunne, nagu midagi oleks silmas ning silmavalged on punased ja verd täis valgunud.

Paljud naised kurdavad ka selle üle, et kuivus paneb neid rohkem silmi hõõruma, mis ajab nägemise uduseks, eriti pärast pikaajalist lugemist või arvuti kasutamist. Ja kontaktläätsi kandvad naised tunnevad suurt ebamugavust.

Elizabeth soovitab proovida ennetavaid meetmeid, et oma silmi kaitsta. Oomega-3-rasvhapped parandavad juba 12 nädala pärast sümptomeid. Ka E- ja C-vitamiin aitavad silmamunal niiske püsida.

Lisaks soovitab ta menopausis naistel proovida ekraani vaadates järgida üht reeglit. See tähendab, et iga 20 minuti kohta telefonis või arvutis, peaksid tegema pausi ja vaatama vähemalt 20 sekundit midagi, mis on vähemalt kuue meetri kaugusel, sest nii saavad silmalihased lõõgastuda, vahendab Hello!.

Tagasi üles