Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ÜLLATAV Ekspert: ära neid 5 toitu kunagi oma lastele anna

Copy
Foto: Shutterstock

Üks suurimaid väljakutseid, millega vanemad tänapäeval silmitsi seisavad, on valida oma lastele õigeid toiduaineid, ütles arst Nick Fuller. «Me elame ühiskonnas, kus ettevõtted püüavad kasu saada, surudes meile peale valesid ja kahjulikke nõuandeid,» väitis ta. «Samuti on paljud nõuanded aegunud või lihtsalt valed, kuid neid kuulutavad nimekad kuulsused või sotsiaalmeediastaarid.»

Dr Fuller ütles, et vanemad peaksid kuulama tervishoiutöötajate nõuandeid, et laste toitumine ja suhe toiduga oleks tulevikus hea, ning nimetas viis toitu, mida ta oma lastele kunagi ei annaks.

1. Kookosõli

Dr Fuller nimetas kookosõli üheks 21. sajandi parimaks turunduspettuseks ja ütles, et see ei tohiks olla osa lapse menüüst. «Kookosõlis on umbes 80 protsenti küllastunud rasvu,» ütles ta. «Seetõttu see ongi toatemperatuuril ostes tahke. On tõestatud, et see tõstab halva kolesterooli taset, mis blokeerib artereid ja põhjustab südameinfarkti.»

Dr Fuller soovitas kookosõli asemel kasutada oliivi- ja rapsiõli, mis sisaldavad küllastumata rasvu ja mõjuvad hästi lapse südamele.

2. Mandlipiim

Dr Fuller ütles, et mandlipiim, mida valmistatakse mandlite jahvatamise ja vee lisamise teel, ei ole imikutele, väikelastele ega ka vanematele lastele sobiv piimaasendaja. Mandlipiimas on vähe valku, see on väga kallis ja võib sisaldada lisaaineid ja mõnikord isegi taimeõli. Mõnes kaubamärgis on ka lisatud suhkrut.

Dr Fuller soovitas lapsevanematel valida lehmapiim, kus on rikkalikult kaltsiumi ja D-vitamiini, mida on vaja tervete luude jaoks. Ühtlasi on lehmapiimas ka joodi, mis on oluline kilpnäärme ja tervisliku kehakaalu jaoks. Laktoositalumatusega lastele soovitas dr Fuller laktoosivaba lehmapiima ja piimaallegria puhul kaltsiumiga rikastatud sojapiima.

3. Või

Või ja margariini asemel võiks olla määrdeainena kasutusel ekstra neitsioliiviõli või avokaado, kuna need pakuvad palju rohkem toiteväärtust. «See võib alguses tunduda hullumeelne, kuid julgustan vanemaid alati proovima, sest vahel avastavad nad üllatusega, et tervislikumatest suupistetest saab tegelikult midagi, mida nende laps armastab,» ütles dr Fuller.

4. Madala rasvasisaldusega jogurt

Dr Fuller ütles, et kuigi madala rasvasisaldusega tooted vähendavad laste küllastunud rasvade tarbimist, mis peaks teoreetiliselt nende tervist parandama, ei ole kõik küllastunud rasvad võrdsed.

Uuringud on näidanud, et piimas ja piimatoodetes, sealhulgas jogurtis ja juustus leiduvad küllastunud rasvad ei tee südamele halba, vaid võivad isegi hästi mõjuda. Nii et väldi madala rasvasisaldusega jogurtit ning vali täisrasvane maitsestamata jogurt, millele võid lisada näiteks puuvilju ja mett.

5. Sai

Dr Fulleri sõnul on saia nii palju töödeldud, et sel pole pea üldse toiteväärtust. Saias on vähe vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid, mis tähendab, et lastel on varsti kõht uuesti tühi ja nii nad söövad tõenäolisemalt üle. Nad peaksid sööma täisteratooteid, ehkki alla kaheaastastele lastele ei tohiks anda teradega leiba, sest need võivad tekitada lämbumisohtu.

Allikas: news.com.au

Tagasi üles