Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ETTEVAATUST Tõenäoliselt teed sa neid vigu päikesekreemi peale kandes

Copy
Foto: Shutterstock

Praegu on käes päikselised päevad, mil sa kindlasti soovid kaitsta oma ihu päikesekreemiga. Enamik aga arvab, et määri lihtsalt kreemi peale ja asi ants. Paraku ei vasta see tõele. Allpool toob arst välja kõige tavalisemad vead, mida inimesed päikesekreemiga seoses teevad.

Üks levinumaid vigu on päikesekreemiga koonerdamine. Praeguste hindade juures muidugi mõistetav, et ei taha kreemiga priisata, aga et kaitse oleks tõhus, tuleb olla helde.

Teine tüüpiline viga on unustada seda uuesti peale kanda. Kreem aga kaob paari tunni pärast, eriti kui sa ujud või higistad. Samuti unustatakse sageli ära jalalabad, kõrvad ja kukal, kuid need vajavad samuti kaitset.

SPF 30 on üldiselt piisav igapäevasteks tegevusteks, kus võid juhuslikult päikese käes viibida. Kui aga viibid pikka aega väljas, näiteks rannas või matkad, on soovitatav SPF 50 või kõrgem. Samuti on oluline arvestada muude teguritega, nagu sinu naha tundlikkus ja mis tahes varasem ajalugu päikesepõletuse või nahavähiga.

Näpunäited

  • Kanna umbes 15–30 minutit enne õue minekut laia spektriga päikesekaitsekreemi, mille SPF on vähemalt 30. Kanna uuesti kahe tunni pärast või sagedamini, kui sa ujud või higistad. Ära unusta kõrvu, kukalt ja jalalabasid.
  • Kanna pikkade varrukatega õhulist särki, laia äärega mütsi ja UV-kiirgust blokeerivaid päikeseprille.
  • Otsi varju, kui päike on intensiivsuse tipus.
  • Joo vett ja jälgi ülekuumenemise märke, nagu pearinglus või iiveldus, mida päikese käes viibimine võib süvendada, kirjutab Daily Star.
Tagasi üles