Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ETTEVAATUST Ära neid asju kuumalaine ajal tee

Copy
Foto: Shutterstock

Järgmisel nädalal lubab üpris kõrgeid soojakraade ning ehkki Eesti suvi on imeline, ei tasu seetõttu ettevaatust tuulde visata. Päikese käes praadimine võib kaasa tuua näiteks kuumakrambid, veepuuduse, minestamise. Halvimatel juhtudel võib kuum ilm olla isegi surmav, eriti vanainimestele, kes kannatavad kuumusega kergemini veepuuduse käes.

Helista viivitamatult hädaabinumbril, kui näed, et inimene, kes on päikese käes olnud, on segaduses. Helista ka siis, kui sellised sümptomid, nagu kuumakrambid, tugev higistamine või pearinglus kestavad kauem kui tund.

Allpool on kirjas soovitused, mida kuumalaine ajal silmas pidada.

Ära vaata ainult õhutemperatuuri

Vaata ka UV-indeksit ja muid näitajaid. Paljud ilmarakendused annavad ka «tundub nagu» temperatuuri, mis võib päikese, niiskuse või tuule tõttu olla õhutemperatuurist kõrgem või madalam. Kui tead, mis ilmastikutingimused ees ootavad, saad end paremini kuumuse eest kaitsta.

Ära lase janul tekkida

Püüa ennetada janu tekkimist. Vaata, et sul oleks vesi kogu aeg käepärast.

Ära kustuta janu alkoholiga

On tõeline nauding suvisel grilliõhtul külm õlu avada või päikselisel päeval külma kokteiliga end jahutada, kuid palavusega tuleb olla alkoholi tarbimisel väga ettevaatlik. Alkohol tekitab veepuudust, nii et joo vähemalt vett peale.

Ära ole keskpäevase kuumusega õues

Kui vähegi võimalik, ürita õuetööd teha ära varahommikul või õhtul, kui päike ei kõrveta enam õues.

Ära ole pausideta päikese käes

Kui sa pead olema keskpäevase kuumusega õues, siis mine kindlasti vahepeal varju.

Ära unusta päikesekaitsekreemi

Kahjulike kiirte eest kaitsmiseks peaksid alati kandma päikesekaitsekreemi, kuid see on eriti oluline väga päikesepaistelistel päevadel.

Uuri, kuidas teatud ravimid kuumusele ja päikesele reageerivad

Apteeker Michael Schuhi sõnul on suhteliselt levinud ravimite kategooriad, mis võivad mõjutada kuumataluvust, antidepressandid, antihistamiinikumid, vererõhuravimid ja antipsühhootikumid.

Samuti on palju ravimeid, mis muudavad inimesed päikese suhtes tundlikumaks. Mõned antibiootikumid, diureetikumid, ibuprofeen, hormoonravimid. End mõjutavate ravimite kohta tasub uurida, vahendab Huffington Post.

Tagasi üles