Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Lastevanemate hästi mõeldud teod, mis peletavad lapsed neist eemale

Copy
Foto: Shutterstock

Mõnikord võib isegi lihtne küsimus «Kuidas su päev möödus?» ajada lapse silmi pööritama ja oma tuppa põgenema. Seetõttu peaksid vanemad aeg-ajalt asju lapse mätta otsast vaatama, et mõista, mida nad tegelikult vajavad. Allpool on välja toodud lapsevanema käitumisviisid, mis panevad lapse endasse sulguma.

Sa lased oma tujul mõjutada suhet oma lapsega

See ei tähenda, et peaksid oma emotsioone laste eest varjama, kuid on oluline leida viise, kuidas stressiga paremini toime tulla. Me võime arvata, et lapsed on liiga väikesed, et mõista me tundeid, kuid nad on vanemate meeleolude suhtes väga tundlikud. Pidev stress paneb tormiliselt reageerima laste soovidele ja siis nad ei taha enam tullagi su jutule. Nii jäävad nad aga ilma emotsionaalsest toest, mida sa saaksid neile pakkuda ja mida nad vajavad.

Kui sa toimetad ringi, samal ajal kui laps püüab sulle midagi olulist rääkida, ei tunne ta end väärtustatuna

Lastel pole alati tuju rääkida. Nii et kui laps tuleb sinu juurde, vajab ta jagamatut tähelepanu. Vastasel juhul arvab ta, et ta pole oluline ja siis ta ei räägi enam. Seetõttu pane oma käsilolev tegevus pausile, loo lapsega silmside ja osale täielikult vestluses.

Pidev lapse küsitlemine tema probleemide kohta teeb ta enesetunde kehvemaks

Kui küsid lapselt pidevalt selle kohta, mis teda häirib, muutub see tüütuks ja ta tahab oma probleeme üksi lahendada. Kõik lapsed tulevad stressiga toime erinevalt ja meie lapsed pole erandid. Ära proovi sundida last rääkima sulle midagi, mida ta ei taha, kuid küsi talt vähem otseseid ja pealetükkivaid küsimusi.

Sa ei võta oma lapse probleeme tõsiselt

Võta oma last tõsiselt, isegi kui tema tunded või reaktsioonid tunduvad sulle rumalad. Ära narri teda, vaid jaga oma kogemusi või mälestusi, et aidata tal probleemiga paremini toime tulla.

Räägid teistele midagi, mida su laps sulle usaldas

Kui sa räägid sõpradele või perele midagi, mida laps sulle tunnistas, saab ta haiget ja muutub ärevaks, mistõttu hakkab ta su eest saladusi peitma.

Küsid lapselt esimese asjana päeva kohta

Lapsed võivad väsinuna reageerida küsimustele väga emotsionaalselt. Lase neil olla hetke ja nad tulevad ise su juurde. Kui mitte, küsi täpsustavaid küsimusi, näiteks, kas õpetajale meeldis ta joonistus või kes ajas teda koolis naerma. Kolmas viis vestlust alustada, on rääkida esimesena oma päevast.

Surud lapse alla, kui ta näitab iseseisvuse märke

Lastele on normaalne ja tervislik otsida rohkem vabadust. Kui see juhtub, näevad vanemad seda sageli austuse puudumisena või kardavad, et kaotavad kontrolli oma laste üle. Selle asemel, et hakata kehtestama neile rangemaid reegleid, lase lapsel ise mõned reeglid paika panna ja jälgi, kuidas ta vastutusega hakkama saab. Kui laps näeb, et sa usaldad teda, ilmutab ta tõenäoliselt küpsemat ja vastutustundlikumat poolt endast, mida sa pole varem näinudki, kirjutab Bright Side.

Tagasi üles